latinica  ћирилица
21/01/2019 |  15:52 | Autor: SRNA

Brnabićeva zahvalila Remengesou na suspenziji priznanja Kosova

Premijer Srbije Ana Brnabić zahvalila je danas predsjedniku Palaua Tomiju Esangu Remengesou na odluci da suspenduje priznanje samoproglašenog Kosova i izrazila očekivanje da će se dijalog Beograda i Prištine nastaviti kada za to budu stvoreni neophodni uslovi.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

Brnabićeva je ocijenila da će potpisani sporazumi o prijateljstvu i saradnji između Srbije i Palaua, kao i u oblasti visokog obrazovanja, naučnih istraživanja, omladine i sporta, otvoriti prostor za unapređenje bilateralne saradnje, te da predstavljaju početni korak u razvoju odnosa dviju država.

Remengeso je zahvalio Brnabićevoj na odluci da Srbija ukine vize za građane ove republike, ističući da će to doprinijeti boljoj i bržoj komunikaciji i zbližavanju dviju država i njihovih građana.

On je izvjestio Brnabićevu o odluci njegove zemlje da suspenduje sve prethodne odluke u vezi sa pitanjem statusa Kosova i Metohije, a time i odluku o priznavanju, sve do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

Remengeso je naveo da će Palau u budućnosti nastaviti da podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, sa ciljem pronalaženja trajnog i kompromisnog rješenja.

Brnabićeva i Remengeso razgovarali su i o imenovanjima ambasadora, kao neophodnom koraku za intenziviranje saradnje dvije zemlje u budućnosti.