latinica  ћирилица
21/01/2019 |  16:10 ⇒ 22/01/2019 | 09:09 | Autor: RTRS

Јedinstvena poruka iz Srpske - izmjena Dejtonskog sporazuma neprihvatljiva

Poruka turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, da je Dejtonski sporazum potrebno revidirati jer nije donio rješenje za BiH, nije izazvala veći odjek u međunarodnoj i javnosti u regionu.

Međutim, analitičari i domaći zvaničnici poručuju da je ne bi trebalo potcijenti, jer dolazi iz jedne od najmoćnijih zemalja NATO saveza. Gotovo jednistvena poruka iz Srpske je da su bilo kakve izmjene Dejtonskog sporazuma neprihvatljive.

Prošlosedmičnu posjetu predsjedice Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, Turskoj, Erdgoan je iskoristio da se još jednom pokuša umiješati u unutrašnje odnose u BiH, otvoreno pozivajući na promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Revizija Dejtonskog sporazuma je neophodna. Postalo je jasno u vremenu koje je prošlo, da Dejtonski sporazum, u sadašnjem obliku, ne može da dovede do rješenja vezanih uz budućnost BiH. Vjerujem da Ujedinjene nacije moraju ponovo da se umiješaju i da preduzmu mnogo snažnije korake, rekao je Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Turske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović kaže da uvažava stav Turske kao globalne sile, ali smatra da ovakve trenutno nisu poželjne.

- Mislim da to nije dobrodošla izjava i dobrodošla preporuka, baš u vrijeme kada BiH treba da formira vlast i krene svojim putem, a ne po preporukama drugih dražava - ističe Čubrilović.

Promjene Dejtonskog sporzuma su neprihvatljive, poručuju iz SNSD, istakavši da je to ovaj sporazum najbolji recept ikada napisan za BiH. Ovakvim izjavama, Erdogan ponovo nastupa kao zaštitnik interesa isključivo bošnjačkih partija, smatraju u SNSD-u.

- O reviziji Dejtonskog sporazuma najviše govore oni koji mu nikada nisu ni dali šasnu, a to bje ošnjačka strana. Dakle, oni koji su priželjkivali da Dejtonski sporazum bude samo korak do ostvarivanja onoga što su bili njihovi ratni ciljevi, a to je BiH u kojoj vlada princip jedan čovjek jedan glas, što u prevodu znači – kojom vladaju Bošnjaci, podsjeća Kovačević.

Analitičari upozoravaju da je Erdoganove izjave potrebno shvatiti ozbiljno i smatraju da Turska uplitanjem u balkanska pitanja, vidi šansu za povratak na mapu važnih geopolitičkih igrača.

- Nedavnom izjavom da Dejtonski spoprazum treba revidirati jer nije donio rješenje, datom u Ankari na konferenciji za novinare sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, Erdogan je nagovijestio da bi se Turska mogla ubrzo uključiti u rješavanje pitanja na Balkanu - napominje Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

- Što se tiče Erdoganove izjave, možda je i u pravu, ali u tom slučaju ne treba odbaciti ni razmatranje Dejtonskog sporazum na način da se BiH postpeno razruši, odnosno da se entitetima omogući pravo na samoopredjeljenje i izbor sopstvene sudbine - tvrdi Dragomir Anđelković, analitičar.

Domaći zvaničnici, ponavljaju da je sudbina BiH samo u dogovoru tri konsitutivna naroda, odnosno dva entiteta, a to, prije svega znači, dosljedna primjena Dejtona, a nikako njegova razgradnja. Dodaju da se poruke iz drugih zemalja, koje nisu u skladu s tim, ne mogu smatrati dobronamjernim.