latinica  ћирилица
21/01/2019 |  17:16 | Autor: SRNA

Poziv za pomoć u unapređenju medijske situacije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas predstavnike međunarodne organizacije "Reporteri bez granica" da svojom ekspertizom pomognu unapređenju medijske situacije u Srbiji, naročito u izmjeni propisa u oblasti kontrole državne pomoći kako bi svi tokovi javnog novca prema medijima bili stavljeni pod regulatornu kontrolu.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima "Reportera bez granica" istakao da je situacija u Srbiji daleko od idealne, ali da postoji spremnost svih državnih organa da, u saradnji sa evropskim institucijama, medijskim udruženjima i nevladinim organizacijama, rade na poboljšanju uslova za rad medija.

Na sastanku je razgovarano o stanju u medijima, napadu na novinara Milana Јovanovića, kao i načinima za unapređenje medijske situacije, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

Predsjednik Srbije je naveo da je u decembru 2018. godine završen nacrt nove medijske strategije i istakao da su sloboda medija i sloboda govora u Srbiji zaštićeni Ustavom i pravnim sistemom.

Vučić je naglasio da je Srbija usvojila set medijskih zakona 2014. godine, koji su izrađeni u skladu sa standardima EU.

On je predstavnike "Reportera bez granica" obavijestio i o istrazi u predmetima Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i drugih nerešijenih slučajeva ubistava novinara.

Predsjednik Srbije je rekao da postoji zainteresovanost da Srbija potpiše Međunarodnu deklaraciju o informisanju i demokratiji, čiji je inicijator organizacija "Reporteri bez granica".

Na sastanku je konstatovano da je medijska situacija polarizovana i da je neophodno raditi na poboljšanju uslova i implementaciji medijske strategije i zakonskih akata, koji bi u budućnosti doveli do regulisanja situacije u medijima, navodi se u saopštenju.