latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:11 ⇒ 20:36 | Autor: RTRS

Ambulante prepune pacijenata sa simptomima gripa

Ambulante porodične medicine prepune su pacijenata sa simptomima gripa, ali epidemija još nije proglašena.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske navode da su, do sada, tri pacijenta preminula od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, od koji su dva bila pozitivna na virus gripa.

U Domu zdravlja Banjaluka registrovani su i slučajevi oboljenja H1N1. Simptomi uobičajeni-visoka temperatura, slabost, kašalj.

- Izolovan je i sam uzročnik, virus influence je H1N1 i pacijenti imaju jako tešku kliničku sliku praćenu visokom temperaturom. Ove godine pacijenti u velikom broju imaju komplikacije, najčešće upalu pluća - kaže dr Kosana Stanetić, načelnica porodične medicine Dom zdravlja Banjaluka.

Najugroženije su stariji i djeca, te osobe sa hroničnim bolestima. Često klasični simptomi gripa kasnije prelaze u upalu pluća.

U porastu je broj pacijenata svih životnih dobi, oboljelih od različitih vrsta respiratornih infekcija.

- U zadnjem periodu, unazad nekih mjesec, mjesec i po dana, imamo povećan priliv pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija i stanja sličnim gripu. To je ono što zovemo viroze i virusne infekcije, uglavnom su virusne infekcije, nekih 80 odsto - ističe dr Gordana Radanović, specijalista porodične medicine.

Pacijenti često ne mogu razlikovati simptome obične prehlade, gripa i upale pluća. Simptomi upale pluća u većini slučajeva najčešće počinju naglo, akutno i to su intenzivnije tegobe u odnosu na prehladu i grip i duže traju.

- To su akutni početak jako visoke temperature, slabost, malaksalost, gubitak apetita i tegobe koje su karakteristične za sam respiratorni, odnosno disajni sistem, a to su kašalj, koji može da bude suh ili sa iskašljavanjem, gušenje, otežano disanje, nerijetko i bol u grudima - navodi dr Aleksandra Iglić, specijalista pulmolog.

Doktori naglašavaju da ukoliko primjetite neke od ovih simptoma, ne uzimajte ljekove na svoju ruku, već se javite u najbližu zdravstvenu ustanovu.