latinica  ћирилица
21/01/2019 |  18:40 ⇒ 22/01/2019 | 09:59 | Autor: RTRS

Čović tvrdi - Komšić i DŽaferović uslovljavaju Dodika

Koalicije predvođena bh. blokom u kantonalnim skupštinama sa dominantnom bošnjačkom većinom, i prije nego su stigle da podijele resore, "izgubile" su većinu.

Takav slučaj je, danas, sa šestorkom u Zeničko-dobojskom kantonu. Sličan scenario u najavi, i u Tuzlanskom. U oba, počinje novi krug pregovora u kojima će učestvovati, prvobitno eliminisana SDA. Istovremeno iz te partije, sa gotovo tri mjeseca zakašnjenja, spremni su i za razgovore o konstituisanju Savjeta ministara BiH. Iz HDZ-a poruka-nema Vlade Federacije BiH dok se ne izmijeni Izborni zakon.

Politički avanturizam SDA i Bakira Izetbegovića, koji je nakon prethodnih izbora pravio salto mortale – partnerstvo napuštao pa zanavljao; nakon posljednjih - gotovo tri mjeseca u blokadi drži novoizabrane pobjednike u tri nacionalna korpusa na bh. nivou. Srpski okupljen oko SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika i hrvatski, koji predvodi HDZ i Dragan Čović saradnju su dogovorili, čim su rezultati izbora potvrđeni. Za dogovor su
jednakim intenzitetom i danas spremni.

- Mi ćemo razgovarati sa svim političkim partijama koje su zastupljene u parlamentarnoj skupštini BiH i sa kojima je moguće formirati Savjet ministara. U tom smislu razgovaraćemo sigurno i sa SDA i sa SDP - kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD. 

Razgovori bi mogli da uslijede u narednih nekoliko dana. Potvrdio je to Izetbegovićev zamjenik Adil Osmanović. Ne otkrivajući ni datum ni format sastanka – na nivou lidera ili stranačkih delegacija – Osmanović najavljuje samo - do kraja januara.

- Želimo da SDA i SNSD konkretno razgovaraju kada je u pitanju funkcionisanje Savjeta ministara. Da se otvori paket, nije samo rješavanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, treba vidjeti koje resore bi dobio SNSD u Savjetu ministara, koje SDA, koje HDZ, koje još druge političke stranke - ističe Osmanović.

A te druge stranke, čini se, i jesu bile glavna kočnica. I mada je lider SDA vrijeme potrošio zajedno sa sarajevskim emisarima u Predsjedništvu, smišljajući "uslove" za formiranje Savjeta ministara, razgovori su postali izvjesni, tek kada je, nakrako ujedinjena bošnjačka ljevica u kantonalnim skupštinama, ponovo počela da se "osipa". Uzalud su im bili i potpisani koalicioni dokumenti i moto "vlast bez SDA".

- Što se nas tiče sa SDA ne želimo više nikad praviti zajedničku koaliciju i graditi vlast - tvrdi Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

No obećanje nije dugo trajalo. Nikšić se predomislio . U sličnoj "dilemi" i DF člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Njihovi "umišljaji" izazvali su turbulencije i unutar SDP-a i šestočlane koalicije.

- Mi u Predsjedništvu SDP-a jesmo razgovarali šta se može činiti. Postoje različita mišljenja  Da ostanemo opozicija, neki žele da idemo u koaliciju sa SDA i HDZ, neki smatraju da trebamo izbjeći nacionalne stranke koje se mogu izbjeći, a to je trenutno SDA jer je teško izbjeći HDZ - smatra Irfan Čengić generalni sekretar SDP-a.

I dok će partijski požar u SDP-u da gase na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva, a neki od članova zahtijevaju i referendumsko izjašnjavanje o saradnji sa SDA, koalicioni je već "spalio" većinu u Zeničko-dobojskom kantonu. Tzv. Građanski blok pred raspadom je i u Tuzlanskom. Među prvima iz šestočlane koalicije istupio je SBB. Istim putem krenula je i Naša stranka.

- Naša odluka je uzrokovana promjenom stava SDP i DF, koji su krenuli u jednu priču sa nama, a onda nastavili sa SDA. To je njihovo legitimno pravo. Ne želimo biti dio tog koncepta - kategoričan je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a.

Da li je naprasno ili samo prividno "zaboravljen" NATO put BiH, koji je u Predsjedništvu svih prethodnih dana i sedmica u drugi plan potiskivao evropski, i sve ostale bh. reformske procese!? Ili je ipak to bio samo izgovor za sarajevsku interesnu trgovinu!? Dragan Čović jasan.

Dva Bošnjačka člana Predsjedništva sad uslovljavaju Dodika za neke stvari da bi oni njemu dali saglasnost za mandatara za Savjet ministara. Ako nastave tako, Bože moj, vjerovatno će imati reakciju s neke druge strane. Mi ništa ne možemo posebno učiniti - poručuje Čović.

No ono što HDZ može učiniti i na čemu insistira još od objave rezultata, da proces konstituisanja federalne vlasti neće biti okončan, dok se ne izmijeni izborni zakon BiH i ne adaktira mogućnost, ponavljanja slučaja "Komšić".