latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:11 ⇒ 08:53 | Autor: SRNA

Snijeg otežava saobraćaj

Snijeg koji je tokom noći padao u Republici Srpskoj i Federaciji BiH uslovio je jutros usporen i otežan saobraćaj, posebno na dionicama u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Republičkog auto-moto saveza.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Dežurne ekipe zimskih službi su na terenu i vrše čišćenje i posipanje, prema prioritetima.

Treba biti oprezan na pravcima Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Miliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

U Hercegovini i donjem Podrinju snijeg je tek počeo intenzivno padati, dok je u Semberiji tokom noći bilo kišovito.

Na pravcima Trebinje-Stolac, preko prevoja Žegulja, Šepak-Zvornik-Vlasenica, Vlasenica-Han Pijesak i Tišča-Donje Caparde magla samanjuje vidljivost.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skrećemo pažnju na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Na dionicama preko planinskih prevoja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere preporučljiva je upotreba lanaca, a obavezna je preko Romanije, na pravcu Sarajevo-Rogatica.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Prijedorska petlja-Klašnice i preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju na tom dijelu puta.

U toku je izgradnja i sprovođenje privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar", Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog izgradnje naplatne stanice "Čatrnja" na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš i postavljena je privremena signalizacija.

Zbog radova na magistralnom putu Karanovac-Crna Rijeka, na dionici Krupa na Vrbasu-Bočac od 7.00 do 17.00 časova saobraćaj se povremeno obustavlja na desetak minuta i propušta naizmjenično jednom trakom.

Zbog sanacije klizišta usporeno se saobraća na dionici magistralnog puta Sarajevo-Foča, na lokalitetu Sijeračke Stijene.

Zbog aktiviranih klizišta jednom trakom naizmjenično se saobraća na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Otežan je i saobraćaj na putevima u FBiH, posebno na dionicama u višim predjelima, pa treba biti oprezan na pravcima Olovo-Kladanj-Vlasenica, Tuzla-Bijeljina, Novi Travnik-Bugojno, Livno-Kupres, Livno-Bosansko Grahovo i Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Upotreba lanaca za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je na dionicama Bihać-Ključ-Mrkonjić Grad, Bosanski Petrovac-Drvar i Gornji Vakuf/Uskoplje-Prozor.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja, a zbog zimskih uslova za vožnju u Hrvatskoj je obustavljen saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere na prelazu Izačić.