latinica  ћирилица
22/01/2019 |  08:51 ⇒ 19:39 | Autor: SRNA

Snijeg u Srpskoj usporio saobraćaj (FOTO)

Svi putni pravci i ulice prvog prioriteta u Banjaluci su očišćeni i prohodni, a ekipe zimske službe su na terenu i čiste puteve drugog i trećeg prioriteta, rečeno je Srni u Gradskoj upravi.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Od jutros se u gradu čiste i pješačke staze, a linije javnog gradskog i prigradskog saobraćaja odvijaju se prema rasporedu.

Iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve navode da najviše snijega ima na području Manjače, odnosno Stričića, Aginog sela i Krmina - oko 30 centimetara.

Banja Luka - snijeg

Snježni pokrivač od 12 centimetara u Novom Gradu za sada nije prouzrokovao veće probleme u saobraćaju, ali ga je usporio.

U lokalnom Centru za obavještavanje rečeno je Srni da su jutros skraćene tri lokalne autobuske linije, za Kršlje do Drenika, za Bušević do Blatne i za Tablu do Tunjice.

U protekla 24 časa dogodila se jedna saobraćajna nezgoda na mostu na rijeci Sani u gradskom području u kojoj nije bilo povrijeđenih.

Nema prijavljenih kvarova na elektromreži i snabdijevanje potrošača električnom energijom je uredno.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove Zoran Mijatović rekao je da je sinoć počelo posipanje lokalnih kategorisanih puteva, a jutros čišćenje.

Regionalne i magistralne puteve od noćas čisti preduzeće "Prijedorputevi".

Putevi u bijeljinskoj regiji očišćeni su od snijega i saobraćaj se odvija bez zastoja, rečeno je u nadležnom preduzeću "Bijeljina put".

Tehnički direktor ovog preduzeća Aleksandar Kecman kaže da je najviše snijega palo na području Lopara i prevoju Banj brdo prema Tuzli, ali su kolovozi očišćeni i ekipe zimske službe na terenu preventivno posipaju so.

Bijeljina - putevi očišćeni od snijega

Prema njegovim riječima, osim redovnog zimskog održavanja saobraćajnica u nadležnosti "Bijeljina puta" od početka zime nije bilo problema zbog snježnih padavina, kao ni poziva građana ili policije za dodatne intervencije.

Načelnik opštine Krupa na Uni Mladen Kljajić rekao je Srni da su u ovoj opštini očišćeni regionalni putni pravci i većina lokalnih puteva.

Kljajić je naveo da u naseljima Bušević i Vranovina nije organizovano čišćenje lokalnih puteva jer mještani nemaju mehanizaciju neophodnu za čišćenje.

Krupa na Uni

On je pojasnio da opština obezbijeđuje pogonsko gorivo vlasnicima mehanizacije za čišćenje puteva u zimskom periodu.

Kljajić kaže da u opštini Krupa na Uni nema problema u snabdijevanju potrošača električnom energijom, te da rade sve službe.

Visina snijega u Krupi na Uni je 22 centimetara.

Svi putni pravci na području opštine Gradiška jutros su prohodni, rekao je direktor lokalnog komunalnog preduzeća Željko Bilbija.

On je dodao da su ekipe zimske službe lokalnog komunalnog preduzeća od sinoć na terenu i čiste snijeg sa ulica i trotoara u gradu, te lokalnih puteva na području opštine.

Bilbija je rekao da je zimska služba na vrijeme đelovala, da su kolovozi u gradu sinoć posuti solju i abrazivnim materijalom, a da gradske ulice i trotoare čiste četiri vozila sa ralicama i dva mala traktora.

"Trudimo se da što manje snijega ostane na kolovozu, jer očekujemo u popodnevnim i večernjim časovima pad temperature", istakao je Bilbija.

On je naveo da su prohodni i putevi u ruralnom području. Prema njegovim riječima, u potkozarskim selima visina snijega jutros je iznosila 15, a u gradu oko tri centimetra.

Svi magistralni i regionalni putevi na području regije Birač su prohodni, ali je odvijanje saobraćaja otežano na svim dionicama, posebno na prevojima Han Pogled, Crni Vrh, te na dijelovima puta Šekovići-Kaštelj i Milići-Skelani, saopšteno je danas iz preduzeća "Zvornikputevi".

Na prevoju Han Pogled temperatura iznosi minus četiri stepena Celzijusova, visina snijega je oko 80 centimetara, dok na kolovozu ima ugaženog snijega dva do tri centimetra.

Regionalni put na području regije Birač

Na regionalnom putu Šekovići-Kaštelj visina snijega iznosi 65 centimetara, a na magistralnom putu Zvornik-Tuzla preko Crnog Vrha oko 25 centimetara.

Na dijelu regionalnog puta od Milića do Skelana, granica prema Srbiji, visina snijega iznosi i do 65 centimetara, sa ugaženim snijegom na kolovozu od dva-tri centimetra.

Ekipe "Zvornikputeva" su na terenu i rade na uklanjanju snijega i posipanju kolovoza.

Iz ovog preduzeća podsjećaju vozače da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme, kao i na opreznu vožnju u usjecima, zasjecima, upozoravajući da su na pojedinim dionicama mogući odroni.

Punktovi "Zvornikputeva" za održavanje magistralnih i regionalnih puteva u zimskim uslovima nalaze se na prevoju Han Pogled, u Karakaju i Bratuncu.

Svi magistralni i regionalni putevi Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije su prohodni i nema poteškoća i zastoja u odvijanju saobraćaja, rekao je Srni tehnički direktor "Romanijaputeva" Dragan Buloščić.

On je istakao da na pomenutim regijama u prijepodnevnim časovima padao snijeg promjenjivog inteziteta, u popodnevnim pojačanog, ali se za sada snijeg ne zadržava na kolovozima.

Sokolac - "Romanijaputevi", saobraćaj bez zastoja

Buloščić je izjavio da su ekipe ovog preduzeća spremne da reaguju na vrijeme i u slučaju većih snježnih padavina.

"Vozače upozoravamo na oprez na planinskim prevojima, gdje može doći do povremenog zasnježenja kolovoza u slučaju većih snježnih padavina i pada temeprature", poručio je Buloščić.