latinica  ћирилица
22/01/2019 |  09:00 ⇒ 09:03 | Autor: SRNA

Gujon: Јezik - ogledalo duše

 Francuski humanitarac Arno Gujon, koji će u okviru akcije "Njegujmo srpski jezik" voditi kroz Srbiju "Karavan kulture govora", istakao je da je važno njegovati jezik, koji je ogledalo duše i važan dio kulture i identiteta.
Arno Gujon - Foto: RTRS
Arno GujonFoto: RTRS

Gujon je naglasio da mu je velika čast da kao Francuz koji je naučio srpski jezik učestvuje u toj akciji Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Izuzetno je važno, ne samo da pravilno govorimo, nego da umemo da prenesemo željenu poruku. Svedoci smo, nažalost, da danas mnogi to ne umeju", rekao je Gujon za "Večernje novosti".

On je pojasnio da cilj "Karavana kulture govora", koji će za početak gostovati u Beogradu 8. i 9. februara, a potom i u dugim gradovima Srbije, nije samo da njeguje jezik kroz pravopis i gramatiku, već i kroz izražavanje.

Prema njegovim riječima, bilo bi dobro da se kultura govora stekne još u školi, jer je to osnov za sve, čime god se djeca budu bavila u budućnosti.

"Kada se jednom ovlada ovom veštinom, nikada se ne zaboravlja, baš kao ni vožnja bicikla", rekao je on.

Akcija "Njegujmo srpski jezik", koja se bavi njegovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, prvi put je organizovana 2015. godine.

Ove godine akcija je popraćena bilbordima na kojima su ispisane pouke o značaju srpskog jezika izražene kroz poslovice i zagonetke: "Da se reči kupuju, manje bi ih bilo", "Gde je reč, tu je i obraz".

U okviru akcije je niz programa među kojima je i "Karavan kulture govora".