latinica  ћирилица
22/01/2019 |  10:29 ⇒ 10:32 | Autor: SRNA

Sutra nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Pred Sudom BiH sutra će biti nastavljeno suđenje desetorici optuženih za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine, najavljeno je iz Suda.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za zločine počinjene u Orašju, osim Matuzovića, optuženi su Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, te vojne i civilne policije u Orašju.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva, i to ubistvima, zatvaranjem, mučenjem, silovanjima i drugim radnjama.

Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su na ročištu 19. decembra da su saznali za stradanja članova svojih porodica tokom zarobljeništva.

Stojanka Stanković je navela da je u Brodu od Save Јeremića, koji je sa njenim bratom Stojanom Kršićem bio u logoru, saznala da joj brat nije živ.

"Rekao mi je da ga ne tražim živog. Rekao je da su u Mahali razdvojeni stariji i mlađi, da su izvedeni na kopanje rovova i da je poginuo", rekla je Stankovićeva.

Ona je dodala da je jedan Bošnjak pričao da mu je bilo naređeno da baci tijelo njenog brata u Savu, ali da ga je on ipak zakopao. Na tom mjestu, kako je navela, pronašla je bratov krst, ali posmrtne ostatke nije do danas.

Mira Ninković je rekla da je čula da je njen suprug stradao na kopanju rovova u mjestu Vidovice, opština Orašje, te dodala da je suprugovo tijelo dovezeno 28. oktobra 1992. godine, na jednu od razmjena.

Mile Danilović iz Kotor Varoša je izjavio da je čuo i pročitao u medijima da je njegov brat brutalno ubijen. On je naveo da je od hrvatskih vlasti dobio potvrdu da mu je brat preminuo 2. novembra 1992. godine, te da je obaviješten da je ekshumiran u mjestu Bukova Greda, opština Orašje.

Brankica Bradašević iz Donje Dubice u opštini Odžak rekla je da je njen otac Marko Goranović nestao nakon što je otišao na borbenu liniju i da su se nadali da će biti razmijenjen, ali je njegovo tijelo dovezeno 7. novembra 1992.

Bradaševićeva je navela da je njen brat prilikom prepoznavanja oca vidio prostrelnu ranu u predjelu stomaka.

Početak suđenja zakazan je za 9.30 časova.