latinica  ћирилица
22/01/2019 |  11:15 ⇒ 11:20 | Autor: TANЈUG

Mjesec dana Trampove blokade

Najduža blokada deijla federalne vlade u Americi traje već 31 dan, a lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel sprema se za glasanje o prijedlogu koji je za predsjednika Donalda Trampa kompromis, a za demokrate - osuđen na propast.

Trampov plan predviđa da će imigranti koji su ušlu u zemlju ilegalno kao djeca, biti zaštićeni tri godine od deportacije, a sadrži i produženje zaštićenog statusa za ljude koji su otišli iz svojih zemalja zbog nasilja ili prirodnih katastrofa.

U zamjenu, dobio bi 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

- Predsjednik je u suštini predstavio plan za rješenje krize na granici, za bezbjednost granice i otvorio nam put da deblokiramo Vladu - poručio je američki potpredsednik Majk Pens.

Demokrate ponavljaju da je zid na granici neefikasno i skupo rješenje. Oni traže od Trampa i republikanaca da se prvo deblokira rad Vlade, a onda otvori dijalog o bezbjednosti na granici, prenosi Glas Amerike.

- Mislim da potpredsjednik i predsjednik znaju da ono što je Tramp najavio nema šanse da prođe. Mislim da je predsjednik samo namjeravao da spriječi pad svog rejtinga, a to nas neće dovesti do deblokade rada Vlade. Tramp je na početku blokade rekao da je ponosan zbog toga, ali mora da je prekine i to je ono što mi očekujemo da čujemo od njega - kaže demokratski kongresmen iz Kalifornije Adam Šif.

Blokada i dalje traje, a oko 800.000 federalnih službenika i dalje radi ili bez plate, ili su na prinudnom odmoru.