latinica  ћирилица
22/01/2019 |  11:29 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Od aprila nova avio linija za Moskvu (VIDEO)

Let Banjaluka - Moskva mogao bi biti uspostavljen već od aprila, izjavio je ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, Neđo Trninić za RTRS.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Ministar Trninić je rekao da pregovaraju sa ruskom kompanijom o letovima za Moskvu tri puta sedmično

Trninić je istakao da Ministarstvo saobraćaja i veza i Uprava banjalučkog aerodroma pregovaraju sa jednom privatnom kompanijom iz Rusije o uvođenju ove avio-linije.

- Pregovori sa ruskom kompanijom su dosta odmakli i dobili smo već određene prijedloge i nacrte ugovora. Nadam se da će to sve biti uskoro završeno, tako da ćemo vjerovatno početi sa letovim u Moskvu tri puta sedmično - rekao je Trninić.

Naglasio je da će letovi krenuti od aprila, te izrazio nadu da će se oni pokazati ekonomski isplativi. 

Ministar je istakao da su se pokazali ispravnim planovi da se aerodrom razvija u nekom drugom pravcu u odnose na prijašnje planove.

- Došlo je do izuzetnog povećanja broja putnika, a i do povećanja određenih destinacija i to će se nastaviti i ove godine - istakao je Trninić.

Podsjetio je da sa kompanijom Rajaner realizuju letovi za do sada tri destinacije - Memingem, Brisel i Stokholm i najavio da od marta počinje i let za Berlin.

- Prošle godine smo imali sa određenim tur operateoima interesantne destinacije kao što je to bila Antalija, koja se pokazala izuzetno isplativom. Popunjenost letova bila je 95 odsto. Isti tur opertor je pokazao zainteresovanost da ove godine proširi sa još jednom destinacijom prema Grčkoj, najvjerovatnije prema Solunu - istakao je on.

Prema njegovim riječima, u planu je proširenje piste na banjalučkom aerodromu i preuređenje prijemne zgrade i svih pratećih sadržaja na aerodromu.

Trninić je istakao da je ranije broj putnika koji su letjeli iz Banjaluke, na godišnjem nivou bio oko 20.000, a da je samo u jednom mjesecu prošle godine, tj. od kada je počela saradnja sa kompanijom Rajaner, broj povećan na 10.000 mjesečno.

- Očekujem da će na kraju godine broj putnika sa banjalučkog aerodrom biti 200.000, što je deset puta više nego što je to nekada bilo - zaključio je ministar.

Govoreći o izgradnji autoputa Banjaluka-Prijedor, Trninić je naveo da je Vlada Srpske zaključila odličan ugovor sa kineskom kompanijom.

- Nismo prevareni, kako pojedini žele da to prikažu u javnosti. Iznose se laički podaci. Izgradnja autoputa Banjaluka-Prijedor je po kilometru daleko najjeftinija u regionu i u Evropi. Cijena ovog autoputa po kilometru je sedam miliona evra, u Slovačkoj je 15, a Crnoj Gori i Irskoj 20 miliona evra po kilometru - rekao je Trninić.

On je dodao da su netačne i tvrdnje da koncesija koja je Kinezima data za ovaj projekat na 33 godine nije dobro rješenje.

Kada je riječ o izgradnji mosta na Savi, ministar je istakao, da je bilo opstrukcija sa hrvatske strane.

- Mi smo prije dvije godine uspjeli da to pokrenemo sa mrtve tačke. Raspisan je tender i sada se čeka procjena najbolje ponude izvođača - rekao je Trninić i dodao da se nada da će na proljeće da počne izgradnja mosta.