latinica  ћирилица
22/01/2019 |  12:00 ⇒ 13:26 | Autor: RTS

Ekonomski forum u Davosu - svjetski lideri o globalnim pitanjima

U živopisnom švajcarskom ski centru zvanično je počeo Svjetski ekonomski forum na kojem će svjetski lideri diskutovati o najaktuelnijim globalnim pitanjima.

Temperatura u alpskom zimskom odmaralištu je jutros, u vrijeme okupljanja vodećih svjetskih političara i poslovnih lidera, bila minus 14 stepeni Celzijusovih, navodi Gardijan.

Ove godine je, međutim, razočarao izostanak nekoliko ključnih političkih lidera, poput američkog predsjednika Donalda Trampa koji je učešće otkazao kako bi se fokusirao na finansijsku blokadu vlade u Vašingtonu, ocjenjuje list.

Odsutna je i britanska premijerka Tereza Mej koju brinu pregovori o Bregzitu, kao i francuski predsjednik Emanuel Makron koji je ostao kod kuće zbog protesta "žutih prsluka".

Međutim, i dalje je planirano obraćanje brazilskog predsjednika Žaira Bolsonara, japanskog premijera Šinza Abea i njemačke kancelarke Angele Merkel.

Prognoze su da će ove godine svjetska ekonomija usporiti rast na 3,5 odsto.

"Rizici su sve veći, pogotovo oni u vezi sa političkim potezima. To ne znači da je nova recesija iza ugla, ali je jasno da će rast biti slabiji. Tome treba dodati neizvjesnost, geopolitičke brige. Zato poruka političarima da se suoče s preostalim institucionalnim slabostima", poručuje direktorka MMF-a Kristin Lagard. 

Јedna od tema biće i klimatske promjene, koje utiču na ekonomiju. Iako učesnici foruma govore da su zbog toga zabrinuti, mnogi od njih su, ipak, odlučili da na forum dođu privatnim avionima, primjećuje Gardijan.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, takođe, učestvuje na forumu u Davosu, gdje će imati brojne bilateralne susrete sa svjetskim zvaničnicima, prije svega sa Merkelovom, zatim sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Јohanesom Hanom, premijerom Slovenije Marjanom Šarecom, kao i s predsjednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Predviđeni su i susreti Vučića s drugim zvaničnicima, privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija.

Tokom boravka u Davosu, Vučić će se obratiti skupu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama" i prisustvovaće brojnim sesijama foruma.

Čak 1.500 privatnih letova će ove nedjelje biti realizovano zbog dolaska delegata na forum u Davos, procjenjuje industrijska grupacija Er Čarter servis.

Na ovogodišnjem Davosu planirano je oko 350 sesija, a danas će biti održane konferencije o humanitarnoj krizi, zatim specijalno obraćanje predsjednika Brazila Žaira Bolsonara, kao i specijalna sesija sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom.