latinica  ћирилица
22/01/2019 |  13:38 ⇒ 13:39 | Autor: RTRS

Bundalo: Uslovna podrška novom zakonu o sukobu interesa

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržaće donošenje novog zakona o sukobu interesa u organima vlasti Srpske pod uslovom da taj zakon sadrži odredbu prema kojoj isto lice ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz izvora javnog finansiranja, rekao je šef Kluba Perica Bundalo.
Pres konferencija, PDP - Foto: RTRS
Pres konferencija, PDPFoto: RTRS

"Rješenje nije samo posmatrati primanja iz budžeta Republike Srpske, već treba uzeti u obzir sva primanja iz izvora javnog finansiranja - budžeta Srpske, budžeta lokalnih zajednica, javnih fondova, javnih preduzeća, komunalnih preduzeća na lokalnom nivou, pa i nivoa BiH", izjavio je Bundalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da procjene govore da bi se na uštedama ovih sredstava moglo obezbijediti oko 5.000 novih radnih mjesta.

Bundalo je rekao da će PDP podržati nacrt i prijedlog ovog zakona ukoliko u njega budu ugrađene primjedbe PDP-a.

On je rekao da je PDP zadovoljan činjenicom da je Republička agencija za državnu službu konačno izradila radnu verziju novog zakona o sukobu interesa u organima vlasti Republike Srpske, na čemu PDP insistira već nekoliko godina.

Govoreći o građanskoj inicijativi u vezi sa uvođenjem besplatnih udžbenika za sve učenike osnovnih škola u Republici Srpskoj koja će biti razmatrana 29. januara u parlamentu Srpske, Bundalo je rekao da će PDP insistirati da ovo pitanje bude riješeno izmjenom Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju ili putem određenog podzakonskog akta, te da bude u primjeni od naredne školske godine.

Bundalo je rekao da su procjene da bi za ove namjene na godišnjem nivou trebalo izdvojiti deset do 12 miliona KM.

Stručna radna grupa izradila je novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da isto lice ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta Republike Srpske.