latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:31 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

Spriječiti dvostruke isplate iz budžeta

Dan nakon što je objavljeno da PDP-ov Igor Crnadak prima i ministarsku platu i poslanički paušal i njegova stranka i SNSD saglasni su da je potrebno donijeti zakon koji bi spriječio dvostruke isplate iz budžeta.

Taj prijedlog jedina je poveznica dvije stranke koje su i danas nastavile međusobne optužbe u vezi sa zloupotrebama mogućnosti na višestruke isplate iz izvora javnih finansija.

U PDP-u kažu da je Igor Crnadak zbog loših zakonskih odredbi morao uzeti i ministarsku platu i poslanički paušal. Paušale, ponavljaju, Crnadak prosljeđuje u humanitarne svrhe. SNSD-ove fukcionere optužuju da, u velikim broju, uzimaju po dvije budžetske plate, i da za razliku od kadrova PDP-a, cijeli iznos zadržavaju za sebe.

- Naše polazno stanovište je principijelno urediti ovu oblast i onemogućiti bilo koga da ima više od jednog primanja iz sredstava javnih finansija po bilo kom osnovu - kaže Perica Bundalo, generalni sekretar PDP-a.

Iz SNSD-a pitaju koji je zakon PDP-ovce natjerao da, uprkos obećanjima da će odbiti, ipak uzmu takozvani bijeli hljeb ili, suprotno obećanju datom na Trgu Krajine, prihvate poslaničke mandate. Zbog dokazane neiskrenosti, kažu u SNSD-u, odbacuju i obrazloženje o Crnatkovom dvostrukom primanju. Smatraju da je rješenje u izmjenama zakona.

- Mislim da će se to pravilnije definisati i nadam se da je ostalo još malo morala kod tih ljudi koji promivišu jednu politiku, a koje su se odmah odrekli čim su došli u priliku da ostvare duple prihode - podsjeća Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NSRS.

PDP procjenjuje da bi zakonom, koji bi spriječio višestruke lične isplate iz javnih finansija, bilo oslobođeno 5.000 mjesta za lica sa Biroa za nezaposlene.