latinica  ћирилица
22/01/2019 |  15:36 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Nesugalsice oko autorskih prava u oblasti muzike

Autorska prava u oblasti muzike nakon rata zaštićena su na nivou BiH. Međutim, postoje brojne nesuglasice o načinu na koji autori ostvaruju i štite svoja prava. Kolike su razmjere tih nesuglasica, potvrdio je i izlazak Davora Sučića, frontmena Zabranjenog pušenja, iz studija Radio-televizije Republike Srpske tokom emisije Ukrštenica koja je bila posvećena upravo autorskim pravima u oblasti muzike.

Monopol na zakonit način. Samo jedna organizacija u BiH može kolektivno da zastupa prava autora u muzici - Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca. Međutim, u AMUS-u ne žele da priznaju i da postoji mogućnost individualnog zastupanja autora. Za sada, jedno preduzeće u BiH čija je djelatnost individualno ostvarivanje autorskih prava. 

"Mi radimo sa komercijalnim klijentima. Trenutno u BiH ne radimo sa TV i radio stanicama već sa javnim objektima tržnim centrima, bankama... Јavno emitovanje ne radimo, ali ćemo početi. Imaćemo katalog koji ćemo ponuditi RTRS, FTV i drugim televizijama", rekao je predsjednik agencije za ostvarivanje i zaštitu autorskih prava "Limun" Davor Stanišljević.

Upravo javnim objektima koji imaju licence za emitovanje muzike, baš kao i emiterima, AMUS uz prijetnju tužbama, ispostavlja račun, tvrdeći da samo oni imaju pravo da naplaćuju ovaj vid usluge. Na nepravilnosti u radu AMUS-a upozoravaju iz Udruženja estradnih umjetnika iz Republike Srpske. Najviše im, kažu, smeta to što u upravljačkoj strukturi nema predstavnika iz Srpske, iako je to prije formiranja AMUS-a dogovoreno. 

"Imamo jednog potredsjednika bez ingerencija, jednog člana Upravnog odbora, nijednog u Nadzornom odboru. Od tada pokušavamo da mi iz Republike Srpske, naše udruženje kompozitora, formira svoju agenciju i svim silama će se truditi da to bude urađeno", istakao je autor i predsjednik Udruženja estradnih umjetnika iz Republike Srpske Miro Јanjani.

Iza AMUS-a stoji 60 autora koji su osnovali ovo akcionarsko društvo. Od autorskih prava, u prošloj godini, u njihovu kasu slilo se šest miliona maraka. Taj iznos, tvrde, bio bi i veći, da podaci o plejlistama emitovanih autora u BiH, nisu frizirani. I pored nedostatka kontrolnih mehanizama, tvrde da znaju koji autori su najviše izvođeni.

"Ovih 50 autora koji su najizvođeniji, maloprije ste rekli da lažiraju plej liste, ako se lažiraju liste, kako znate ko su najizvođeniji. To je dobro pitanje, ali se svelo na monitoring suspektnih stanica", izjavio je predsjednik Upravnog odbora Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca Davor Sučić.

Tvrdnje o lažiranju plej-lista, za vlasnika Hard rok radija u domenu su naučne fantastike. Tomić navodi da svaka ozbiljna radio-stanica ima ozbiljan program za ovakvu vrstu podataka.

"Gospodin sad može sa mnom da ode do Hard rok radija i da vidi podatke šta smo sve pustili u posljednjih petnaest godina, a ne u zadnjih sedam dana". poručio je vlasnik Hard-rok radija Siniša Tomić.

Ovaj odgovor rasprlamsao je ionako burnu raspravu u emisiji Ukrštenica. Pale su teške riječi i međusobne optužbe nakon kojih je Davor Sučić napustio studio. 

Vijest o tome odjeknula je u regionu, ali i u federalnim medijima u kojima nisu izostali ni komentari u kojima je Republika Srpska ponovo označena kao genocidna, a isti predznak stavljen je i Radio-televiziji Republike Srpske.