latinica  ћирилица
22/01/2019 |  16:16 ⇒ 20:21 | Autor: RTRS

Uskoro modernizacija Univerzitetske bolnice "Foča"

Uskoro slijedi modernizacija Univerzitetske bolnice "Foča" što podrazumijeva nabavku nove opreme i unutrašnje opremanje. Bolnicu u Foči danas je posjetio ministar zdravlja Alen Šeranić.

U Univerzitetskoj bolnici "Foča" liječe se pacijenti iz gradova i opština Srpske, šest kantona iz Federacije BiH i 13 opština iz Srbije i Crne Gore. Dobru uslugu i liječenje njih 13.000 potvrđuju povjerenjem.

Ocjene su i da je ova bolnica po uspješnim rezultatima prva u Srpskoj u vaskularnoj hirurgiji. Uspješniji rad najavljuju nakon projekta modernizacije bolnice, u kojem će biti izgrađen i opremljen savremeni operacioni blok sa četiri sale i intenzivnom njegom. Predviđeno je i opremanje Angio bloka. 

"Ova modernizacija sa angio-salom i svim ostalim nudi varijante u daljem razvoju vaskularne hirurgije, koja se odnosi na endovaskularnu hirurgiju", rekao je direktor Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić.

Iz Vlade Srpske ocjena i da je fočanska bolnica kao nastavno-naučna baza za 1.500 studenata ovdašnjeg Medicinskog fakulteta odličan primjer usavršavanja kadrova. 

"I Medicinski fakultet i fočanska bolnica rade veoma dobru stvar, a to je da mlade kadrove koji se školuju na fakultetu odmah preuzimaju i daje im mogućnost, ne samo stručnog, već i naučnoistraživačkog usavršavanja, čime mlade ljude motiviše da se zadrže ovdje", istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Foča je i jedan od 11 dijaliznih centara. Ministar Alen Šeranić najavljuje isplatu naknada pacijentima na dijalizi.

"Јa očekujem da bi sad u februaru bile obezbijeđene isplate za prošlu godinu, ali bih naglasio da smo obezbijedili sav novac i za ovu godinu.", dodao je on.

Vlada Republike Srpske obezbijedila je i novac za projekat modernizacije Univerzitetske bolnice Foča. Za građevinske radove skoro 6.000.000 maraka, dok je za nabavku medicinske opreme procijenjena vrijednost od 8 i po miliona maraka.