latinica  ћирилица
22/01/2019 |  18:52 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Povećan broj oboljelih od gripa - razloga za paniku nema

Tri pacijenta u Republici Srpskoj preminula su od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, potvrđeno je u Institutu za javno zdravstvo Srpske. Ova informacija zabrinula je javnost, ali nadležni poručuju da razloga za paniku ipak,nema.

Sezona gripa u punom je jeku, a kašalj, temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavni su krivac što su čekaonice u zdravstvenim ustanovama širom Srpske već danima pune. Zbog komplikacija izazvanih virusom gripa, poznatim kao AH1, tri pacijenta u Srpskoj su preminula. Dva iz Banjaluke i jedan iz Nevesinja. 

"Najčešće su to stariji pacijenti koji već boluju od određenih bolesti i onda ova gripa ima samo pogorša stanje", rekla je načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC Srpske Antonija Verhaz.

Najviše oboljelih zabilježeno je na području Banjaluke. Samo u prošloj sedmici evidentirano je 25 gripoznih pacijenata ili 43 odsto od ukupnog broja uzetih uzoraka. 

"Nikako nemojte da koristiti antibiotike, jer oni služe za liječenje bakterijskih infekcija, a grip je virusna infekcija, čime se može napraviti samo šteta, da virusi postanu rezistentni na njih i otežaju stanje za buduće infekcije gdje taj antibiotik neće djelovati", navela je specijalista epidemiolog i načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu za Јavno zdravstvo Republike Srpske Nina Rodić Vukmir.

Iako je povećan broj oboljelih od gripa stanje je još stabilno i razloga za paniku nema, poručuju nadležni. Ipak, pozivaju na oprez.

"Ono što je sigurno je da ćemo u narednom periodu sigurno imati povećan broj pacijenata imajući u vidu da je počelo i drugo polugodište u školama. Institucije treba da se pripreme, ali i školske ustanove da provjetravaju prostorije, forsiraju ličnu higijenu", istakao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Sa virusom gripa suočavaju se i zemlje regiona. Veći broj pacijenata nego uobičajeno bilježe u Srbiji. U susjednoj Hrvatskoj kažu da je ovogodišnji virus za 30 odsto opasniji nego dosadašnji.

"Mi imamo dojave za umrle, još nisu formalno prijavljeni i prošli kroz sustav, ali u petak smo imali informaciju da ih je devet umrlo nažalost od gripe. Prošle sezone u istom razdoblju je 15 umrlo od gripe, s tim da je velika mogućnost da ćemo u narednom periodu imati još slučajeva umrlih od gripe", naveo je epidemiolog Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Zavodu za javno zdravstvo Hrvatske Bernard Kaić.

Za efikasniju borbu protiv gripa, doktori preporučuju već poznatu formulu – mnogo tečnosti, lijekova za snižavanje temperature i mirovanje. Ipak, ono najbitnije što bi svaki građanin trebalo da uradi jeste da se na početku svake zimske sezone vakciniše.