latinica  ћирилица
22/01/2019 |  21:17 | Autor: B92

Srbija ukida prijemne ispite za fakultete

Prijemni ispiti za fakultete biće ukinuti i od 2021. uvode se standardizovani maturski državni ispiti koje će svi studenti polagati pod jednakim uslovima.
Upis na fakultet - Foto: RTRS
Upis na fakultetFoto: RTRS

To je najavljeno iz ministarstva prosvjete. Međutim, nije poznato ko se bavio najnovijom reformom, jer u Ministarstvu prosvjete niko o tome nije htio da govori.

Duge noći uz knjigu i neizvesnost. Teške odluke, prvi susret sa studiranjem i preznojavanje zbog ispita koji odlučuje da li se student upisao na željeni fakultet. Tako više neće izgledati prijemni ispit i sada se sve završava na maturi. Novi koncept priznaje maturski ispit kao prijemni na fakultete.

"Koncept mature se odnosi na sve srednje škole i gimnazije i na srednje stručne škole s tim što je za gimnazijalce ona možda za nijansu interesantnija jer mi još uvijek ne znamo tačan koncept, da li će obezbjeđivati direktnu prohodnost na fakultete ili će učenici nešto još dodatno morati da polažu", naveo je Aleksandar Markov, predsjednik Unije gimnazija.

Kako smo saznali, postoje osnovni predmeti koji će se polagati, a u skladu sa fakultetom koji žele, učenici će spremati još dodatnih predmeta, samo je osnovna razlika to što opšte matursko polaganje neće biti na fakultetu već u srednjim školama.

Kada su u pitanju stručne škole, osim ukoliko ne upisuju fakultet koji je vezan za njihovu struku moraće da se prekvalifikuju i polažu u gimazijama.