latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:30 ⇒ 11:15 | Autor: RTRS

Putevi prohodni, otežano odvijanje saobraćaja

Zbog snježnih padavina, na većini puteva u Republici Srpskoj saobraća se otežano i usporeno, naročito na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja.
Banja Luka - snijeg - Foto: SRNA
Banja Luka - snijegFoto: SRNA

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske izdavajaju putne pravce Tisovac-Kneževo-Ugar, Rogolji-prevoj Miliništa, Šipovo-Strojice, Kotor Varoš-Teslić, Sarajevo-Rogatica, Rogatica-Višegrad, Vlasenica-Han Pijesak, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište.

Na regionalnom putu R-433 Ulog- Klanci na prevoju Morine, privremeno je obustavljen saobraćaj zbog snježnih smetova.

S obzirom da su kolovozi zasnježeni i klizavi, neophodna je maksimalno oprezna i sporija vožnja, prilagođena uslovima na putu, uz upotrebu zimske opreme.

Za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezni su lanci, posebno na dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja, odnosno preko Romanijske regije.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina, skreće se pažnja na povećanu opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, te na mogućnost obrušavanja snježnih lavina, naročito na magistralnom putu M-18 Dobro Polje-Brod na Drini.​

Na području Banjaluke svi putevi su prohodni, a ekipe zimske službe su na terenu i uklanjaju snijeg u skladu sa prioritetima. U protekla 24 časa najviše snijega palo je na području Stričića i Pavića, gdje visina snježnog pokrivača iznosi od 40 do 50 centimetara.

Magistralni i regionalni putni pravci, kao i većina lokalnih kategorisanih puteva u Novom Gradu očišćeni su i prohodni.

Magistralni i regionalni putevi na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrisnke regije su očišćeni i prohodni, ali se preporučuje oprez na planinskim prevojima i usjecima zbog mogućeg zadržavanja snijega na kolovozu, izjavio je za Srnu tehnički direktor preduzeća Romanijaputevi, Dragan Buloščić. On je dodao da na kolovozima na navedenim područjima za sada nema poledice, jer je izvršeno blagovremeno posipanje.

U Kostajnici je mehanizacija zimske službe u kvaru i čišćenje lokalnih puteva i ulica od snijega biće nastavljeno po otklanjanju kvara, rekao je za Srnu portparol opštine Aleksandar Pašić.

Velike snježne padavine dovele su do urušavanja dijela krova i plafona na jednoj praznoj industrijskoj hali u Potočarima kod Srebrenice.

Na području opštine Glamoč zbog snježnih nameta proglašeno je stanje elementarne nepogode. Snijeg koji neprestano pada uzrokovao je brojne probleme srpskim povratnicima u opštinama Livanjskog kantona, a najteže je u Bosanskom Grahovu, gdje su neka sela potpuno odsječena.