latinica  ћирилица
23/01/2019 |  07:47 ⇒ 07:52 | Autor: TANЈUG

Kitarovićeva i Bozanić na promociji knjige o Stepincu

U prisustvu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, objavljena je knjiga posvećena hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu.
Grabar Kitarović na promociji knjige o Stepincu (Foto: fenix-magazin.de) -
Grabar Kitarović na promociji knjige o Stepincu (Foto: fenix-magazin.de)

Riječ je o knjizi mostarsko-duvanjskog biskupa Ratka Perića "Nada koja ne postiđuje", povodom 120. godišnjice rođenja i 20 godina od beatifikacije Stepinca.

U Nadbiskupskom pastoralnom institutu u Zagrebu su govorili zagrebački nadbiskup kardinal Јosip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, istoričar Јure Krišto i autor.

Hina navodi se da su pored predsjednice Hrvatske među prisutnima "u prepunoj dvorani Nadbiskupskog pastoralnog instituta bili i kardinal (vrhbosanski) Vinko Puljić, brojni biskupi i drugi uglednici".

Kardinal Bozanić je rekao da "blaženi Alojzije Stepinac privlači sve više ljudi u svijetu".

- On je među nama kao Božja prisutnost. Blaženi Alojzije Stepinac pruža svom narodu kompas da bi znao da se orijentiše - naveo je Bozanić.

Prema njegovoj tvrdnji, "u Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu duboko je ukorijenjen život i mučeništvo blaženog Stepinca" koji je, po ocjeni Bozanića, "nosio krst hrvatskog naroda".

- U Stepinčevoj se osobi spaja cjelokupna tragedija hrvatskog naroda kroz 20. vijek - rekao je Bozanić i dodao da je "ovaj najsvjetliji lik Crkve u Hrvata postojano na zemlji branio Boga i čovjeka".

Nadbiskup Puljić je rekao da knjiga biskupa Perića "donosi dokumentarisano svjetlo o hrvatskom blaženiku i mučeniku", ocijenivši da je uvodni dio knjige "oda velikom sinu roda našega".

Prema Puljiću, kardinal Stepinac je bio "najljepša i najdraža hrvatska ruža, koja je svjedočila, pisala i govorila".

- Zato je hrvatski narod i mogao da uskrsne - rekao je zadarski nadbiskup i dodao da je blaženi Alojzije "duhovni knez 20. vijeka".

Hina dalje navodi da je "istoričar Јure Krišto podsjetio na optužbe Srpske pravoslavne crkve koja je u pismu papi Franji navela da je nadbiskup Stepinac ćutao tokom rata".

- Alojzije Stepinac se u 48 mjeseci života Nezavisne Države Hrvatske zauzeo pismima i djelima 362 puta - rekao je Krišto.