latinica  ћирилица
23/01/2019 |  13:04 ⇒ 15:43 | Autor: SRNA

Odobašić o susretu sa mudžahedinima u zgradi Predsjedništva

Predsjednik nekadašnje Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika Јasmin Odobašić danas je na suđenju komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu rekao da se jednom susreo sa mudžahedinima u avgustu 1995. godine, te da su od njega tražili razmjenu 10 zarobljenika za, kako su naveli, "dva brata koje su kjaferi zarobili na Kobiljači".
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Odobašić je svojstvu svjedoka odbrane, tokom svjedočenja na suđenju Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, naveo da se susret sa mudžahedinim dogodio u zgradi Predsjedništva, u kojoj je bila kancelarija te komisije.

On je rekao da ga je tada kontaktiralo obezbjeđenje Predsjedništva zbog problema sa mudžahedinima koji su naoružani željeli da uđu u zgradu, dodavši da su nakon nekog vremena i ubjeđivanja trojica došla na sastanak jer su kod jednog od njih ostavili oružje.

Odobašić je istakao da mudžahedini nisu imali oznake takozvane Armije BiH na uniformama, imali su brade, bili su prljavi i zapušteni i po ponašanju se vidjelo da su, kako je rekao, iz tog afro-azijskog segmenta.

On je rekao da su ti ljudi koje su u zarobljeništvu držali mudžahedini odvedeni u Zenicu, a da su Muhamed Kataja i Muhamed Zeitina, koje su oni tražili, razmijenjeni 21. oktobra 1995. godine nakon sastanka komisija za razmjenu u takozvanoj "N" zoni sarajevskog aerodroma, koji je održan 17. oktobra.

Odobašić tvrdi i da su mudžahedini prisustvovali ovoj razmjeni ratnih zarobljenika, ali da su bili sakriveni.

On je rekao da, osim ovog slučaja, niko iz Komisije nikad nije imao kontatke sa muhadžedinima, niti su se u dokumentima pominjali strani borci afro-arapskog porijekla.

Na pitanje tužioca Sedina Idrizovića o slučaju kada su intervencijom AЈFOR-a 1996. ili 1997. godine oslobođeni oficiri Vojske Republike Srpske iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, svjedok je rekao da je o tome saznao sa priloga na televiziji.

"Vidio sam to na televiziji i ovi oficiri nisu bili nikad prijavljeni kao nestali. Riječ je o dva, a ne o tri oficira kako ste pitali", rekao je Odobašić.

Svjedok takođe tvrdi da nije upoznat o sadržaju dokumenta od 5. avgusta 1995. godine u kojem piše da organi Trećeg korupsa takozvane Armije BiH stupe u konktakt sa pripadnicima odreda "El mudžahedin" u vezi planirane razmjene 12 zarobljenih.

Odgovarajući na pitanje Idrizovića, Odobašić je rekao i da se ne sjeća da je u avgustu 1995. godine bilo planiranih razmjena na tom području.

On je je tokom sjedočenja naveo da je na terenu bilo i "divljih razmjena", ali i da su sve one koje su obavljene u njegovoj nadležnosti urađene u okviru zakonskih okvira i prema strogo formalno propisanim procedurama.

Optužnica tereti Mahmuljina da, kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće tokom 1995. godine.

Nastavak suđenja Mahmuljinu zakazan je 6. februar u 9.00 časova.