latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:01 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Od hobija do biznisa - bračni par iz Svodne proizvodi atraktivne plovke

Od hobija do biznisa. Bračni par Željka i Nenad Mutić iz Svodne kod Novog Grada na tržište bi uskoro trebalo da plasiraju atraktivne plovke i ostali ribolovački materijal, koji nastaje u njihovoj maloj radionici.

Ljubav prema ribolovu presudila je da strastveni ribolovac Nenad Mutić iz Svodne kod Novog Grada počne da pravi atraktivne plovke za sebe i svoje prijatelje. Onda mu je podršku pružila supruga Željka, pa su napravili originalne plovke, varalice i drugi ribolovački materijal. On je po struci prehrambeni tehnolog, a ona je nezaposlena. Oboje u svijetu ribolovačke opreme zaborave na sve brige.

"Ostanem na poslu više nego što bih ostao u firmi, znači nekad idem kući u pet, nekad u šest, nekad u 11, a nekad u pola tri noći dođem da nešto završim. Često se zatvorim sam u radioni i uživam kad farbam", priča Nenad.

Kaže da je ljubav prema ovom poslu prenio i na suprugu, koja u šali kaže da zajedno jedino nisu na vodi, jer ona nije ribolovac.

"Moj posao je završni, da se stavi neka vodilica za laks, kao i lakše faze posla. Ostalo radi muž. Zajedno smo kući, zajedno smo ovdje u radionici, jedino nismo zajedno na vodi jer nisam ribar", kaže Željka.

U cilju da voljeni hobi, preraste u porodični posao, Željka i Nenad kupili su i neophodnu mašinu. Plovke prave od posebne vrste drveta, balza koje je porjeklom iz Јužne Amerike. Nadaju se da će im u skoroj budućnosti ovaj hobi postati osnovni izvor prihoda.

"U tom slučaju bi bilo spojeno ugodno sa korisnim. Malo je ljudi koji se mogu pohvaliti sa tim da rade ono što vole. Јa bih baš bio to, radim to što volim i uživam u svakoj sekundi rada", naglasio je Mutić.

Najdraže mjesto i Željki i Nenadu je njihova radionica. Vještim rukama dnevno naprave i do 200 plovaka. Nadaju se da će njihovi proizvodi uskoro dobiti priliku i na tržištu.