latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:07 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Priča o Anji Vujaković - studentu Diplomatske akademije u Beču

Bečka Diplomatska akademija jedna je od najprestižnijih svjetskih ustanova za edukaciju budućih diplomata. Studijske programe na ovoj akademiji pohađaju studenti iz svih dijelova svijeta - među njima je i jedan iz Republike Srpske.

Prijedorčanka Anja Vujaković student je prve godine postdiplomskih studija na bečkoj Diplomatskoj akademiji. Nada se da će po završetku školovanja zaposlenje pronaći upravo u Republici Srpskoj.

Anjin prvi izbor bila je Muzička akademija. Međutim, put ju je odveo na drugu stranu – ka diplomatiji. Nakon dolaska u Beč, saznala je za Diplomatsku akademiju, ali i za rigorozne uslove neophodne za upis postdiplomskih studija u ovoj ustanovi. Kako bi uspjela, prethodno je završila studij romanistike, španskog i francuskog jezika, i to kao najbolje rangirani student Bečkog univerziteta, s prosječnom ocjenom 10. To je bilo dovoljno da joj Diplomatska akademija uputi poziv i ponudi stipendiju.

"Studenti su sa svih kontinenata, atmosfera je međunarodna, i škola otvara sva vrata. Poslije ovoga, u principu, vjerujem da mogu da dobijem posao gdje god želim", rekla je Vujaković.

Od tri ponuđena smjera na Akademiji, odlučila se za ETIA program, koji predstavlja spregu zaštite životne sredine i međunarodnih odnosa.

"Na kraju kada završim biću magistar nauka u održivim tehnologijama i međunarodnim odnosima. To je diplomatija, ali u pravcu održivog razvoja i ekologije, jer se smatra da će konflikti u budućnosti više da se vode oko resursa, a ne religioznih razloga", smatra ona.

Slanje studenata na Diplomatsku akademiju mnoge zemlje, a pogotovo slabo razvijene, tretiraju kao državni projekat, jer na taj način dobijaju najkvalitetnije obrazovane i osposobljene diplomate. I Srpska ima jedinstvenu šansu da dobije jednog takvog.

"Јa bih se vratila, ne ako bih imala neku bolju ponudu, već iz ljubavi prema državi, samo da je ponuda pristojna", poručila je Vujakovićeva.

Anja Vujaković trenutno je predsjednik Savjeta studenata na svom studijskom programu, ponuđeno joj je mjesto dirigenta hora Akademije, a kandidat je i za mjesto urednika Diplomatskog žurnala, koji je dostupan u svim ambasadama u Beču.