latinica  ћирилица
23/01/2019 |  16:18 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Šeranić razgovarao sa rukovodstvima bolnica u Trebinju i Nevesinju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, razgovarao je sa rukovdstvima bolnica u Trebinju i Nevesinju o trenutnoj situaciji i mogućim načinima poboljšanja organizacije i funkcionisanja.

Iako je ministar Šeranić sa rukovodstvima razgovarao o nekoliko tema, konkretni potezi mogli bi da uslijede nakon formiranja posebnog tima Ministarstva. Zadatak će mu biti da predloži mjere posebno za svaku zdravstvenu ustanovu, o pitanju organizacije rada, podizanju nivoa i uvođenju novih vidova zdravstvene zaštite, i saniranja finansijskog stanja. Potvrđeno je da je Bolnica Trebinje smanjila liste čekanja za određene procedure i zdravstvene usluge koje pruža.

Poboljšanja su evidentna kada je riječ o ultrazvuku srca i radu endokrinološke ambulante. Neke od modela zdravstvenih usluga, rekao je Šeranić, treba podići na veći nivo, radi poboljšanja prihodovne strane. U Republici Srpskoj svaka bolnica je model za sebe, pa su različite i oblasti i nivoi na kojima treba raditi. U Trebinju treba prepoznati prednosti, koje ima u odnosu na svoj položaj. Dobra strana trebinjske Bolnice je što se veći broj mladih ljekara, početkom naredne godine, vraća sa specijalizacija.

"Razgovarali smo o tome i da određeni konsultanti odnosno eminentni profesori, koji bi dolazili u Bolnicu Trebinje, pružali određenu vrstu usluga i omogućili mladim specijalizantima da napreduju dalje, razvijaju svoja znanja i vještine po tom pitanju, što će u doglednom periodu dati određeni benefit", rekao je Šeranić.

Poseban tim, koji će formirati Ministarstvo, Bolnici bi trebalo da pomogne u unutrašnjkoj organizaciji, finansijskom stabilizovanju, dijagnostici i terapijskim procedurama. Kao i većina bolnica u Srpskoj, i trebinjska je u finansijskom minusu. Kako je istakla Ljubica Miljanović,  v.d.direktorka Opšte bolnice Trebinje, dugovi su prema dobavljačima i prema nabavci opreme, kao i zbog započetih projekata, ali, kako ističe, biće napravljen sanacioni plan, koji će podići finansijski nivo.

O trenutnoj finansijskoj situaciji, proširenju nivoa zdravstvenih usluga i načinima poboljšanja poslovanja, ministar Šeranić razgovarao je i sa menadžmentom Bolnice u Nevesinju. Šeranić je podržao namjere Bolnice da, uz pomoć profesora iz Beograda, nastavi pružanje usluga, po kojima je već prepoznatljiva.

Poseban tim Ministarstva zdravlja trebalo bi da bude formiran uskoro, da bi se, uz saradnju sa zdravstvenim ustanovama i lokalnim zajednicama, poboljšala organizacija i funkcionisanje zdravstvenih ustanova.