latinica  ћирилица
23/01/2019 |  17:30 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Novi snijeg, novi problemi: Kritično u Glamoču i Bosanskom Grahovu

Snježne padavine u BiH stvorile su brojne probleme građanima. Iako u Republici Srpskoj nije bilo većih problema, u pojedinim dijelovima Federacije situacija je prilično teška. U Glamoču je proglašeno stanje elementarne nepogode, dok su brojna sela na širem području opštine potpuno blokirana.

Snijeg u BiH prouzrokovao je velike probleme. U Glamoču je proglašeno stanje elementarne nepogode, a do većine sela na širem području opštine se ne može doći. Snježni pokrivač visine i preko jednog metra, stvorio je poteškoće u Kantonu 10. Magistralni putevi uglavnom su prohodni, ali ne i lokalni.

"Snijeg pada neprestano, tokom proteklih mjesec dana obilno. Trenutno su čisti uže gradsko jezgro i okolna sela, dok su dalji putni pravci prema udaljenijim krajevima zatrpani. Tamo smo bili smo prinuđeni da proglasimo stanje elementarne nepogode", izjavio je Nebojša Radivojša, načelnik opštine Glamoč.

Slično bi se moglo desiti i u Bosanskom Grahovu, nastave li se snježne padavine u narednim danima. Osim u Drvaru, u svim opštinama Livanjskog kantona nastava je obustavljena, a nekoliko sela je bez struje. Nakon višesatne blokade u kojoj je jedno lice preminulo, na magistalnom putu M-17, na dionici u Donjoj Јablanici počelo je propuštanje vozila. Dan poslije, načelnik opštine Јablanica smatra da su za situaciju krivi vozači kamiona i autobusa.

"Zbog njihovih nepripremljenih vozila na putu, oni su bili ti zbog kojih smo imali dva zaglavljena autobusa, nekoliko kamiona kojima vozila za čišćenje i održavanje puteva nisu mogla prići", kaže Salem Dedić, načelnik opštine Јablanica.

Za razliku od Federacije, u Republici Srpskoj snijeg, osim u pojedinačnim slučajevima, uglavnom nije bio uzrok težih problema. Stočaru Miroslavu Ivetiću iz Gerzova pored Mrkonjić Grada sedam grla stoke uginulo je nakon urušavanja krova, dok ih je 120 sada pod otvorenim nebom.

Težak i nagomilan snijeg razlog je i urušavanja dijela krova i plafona u industrijskog hali u Potočarima kod Srebrenice. Hala je dio preduzeća kojeg je kupila opština da bi u njemu pokrenula proizvodnju namještaja i zaposlila oko 300 radnika.

U ostalim dijelovima BiH, kada je riječ o saobraćaju, problema uglavnom nema. Zbog ugaženog snijega i poledice vozači se pozivaju na oprez. Kada je riječ o narednim danima, prema informacijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, obilnije padavine slijede tek na istoku i sjeveroistoku i to sa četvrtka na petak.