latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:08 | Autor: SRNA

Anđelković: Inicijativa SDA je akt razdruživanja, upozoriti svjetske lidere

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da inicijativa SDA za ukidanje naziva Republike Srpske predstavlja akt razdruživanja, te istakao da Srpska treba da se obrati svjetskim liderima sa upozorenjem da bošnjačka strana gura BiH u haos i nesreću.
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs) -
Dragomir Anđelković (Foto: mc.rs)

"Sada je vreme da se Republika Srpska obrati svim svetskim liderima Donaldu Trampu, Vladimiru Putinu, Si Đinpingu i evropskim liderima i da ih upozori da bošnjačka strana gura BiH u haos i nesreću", rekao je Anđelković za Srnu.

On je istakao da ova inicijativa SDA predstavlja direktan udarac na ustavni poredak BiH i opstanak državne zajednice.

"To je pokušaj izbacivanja Srpske iz sastava BiH, jer ako neko pokušava da anulira ime Republike Srpske, on zapravo pokušava da ukine Republiku Srpsku", rekao je Anđelković.

On je podsjetio da je BiH kao međunarodno priznata država nastala tek u Dejtonu udruživanjem Republike Srpske i Federacije BiH.

Prije toga, kaže on, postojao je samo jednostran akt i politika Sarajeva, a tek od 1995. godine /od Dejtona/ postoji moderna BiH.

Prema njegovim riječima, ako neko želi da ukida ime Republike Srpske, onda on poništava dejtonski karakter BiH, odnosno odrednicu da se sastoji od dva entiteta.

Anđelković je rekao da je to akt razdruživanja, te da su bosanskohercegovački sarajevski hegemonistički krugovi, odnosno bošnjački krugovi, zapravo ovim preduzeli nešto što je politika razdruživanja.

"Teraju Republiku Srpsku, a očita im je namera da dominiraju nad Hrvatima i Srbima, a pošto je to nemoguće, onda da BiH ne postoji. Zaklinju se u BiH, a zapravo je ruše", rekao je on.

Anđelković je ocijenio da je predsjedavajući Predsjedništva BiH /iz Republike Srpske/ Milorad Dodik zauzeo jasan stav da Srpska ni pod kojim uslovima neće to prihvati, a ako druga strana insistira na tome, onda ta strana ukida BiH, dok je Srpska privržena izvornim dejtonskim pricnpima.