latinica  ћирилица
23/01/2019 |  19:42 ⇒ 19:52 | Autor: SRNA

Inicijativa SDA potpuno destruktivan proces

Politički analitičar Aleksandar Pavić ocijenio je da inicijativa SDA za ukidanje naziva Republika Srpska predstavlja potpuno destruktivan proces i pokazuje da SDA nije ni za kakav suživot, niti za dejtonsku BiH, pa čak ni za dobre međunacionalne i međuentitetske odnose.
Aleksandar Pavić - Foto: SRNA
Aleksandar PavićFoto: SRNA

Pavić smatra da SDA pokreće ovu inicijativu vrlo dobro znajući da može da izazove samo negativna reagovanja u cijeloj Republici Srpskoj i samo da pogorša odnose u BiH.

On je izjavio Srni da, čak i ako bi Ustavni sud BiH usvojio inicijativu SDA, to ne bi moglo da se primijeni, jer Republika Srpska nikada na to ne bi pristala i oni to vrlo dobro znaju.

Pavić kaže da SDA ovom inicijativom samo pokazuje da nikada neće prihvatiti Republiku Srpsku, ali i da je BiH nemoguća država i da njima nije stalo ni do kakvog pravog dogovora, niti do Dejtona.

On je podsjetio da u Dejtonskom sporazumu jasno piše da je Republika Srpska konstitutivni dio BiH.

Pavić je istakao da SDA pokazuje da nije ni za kakav suživot, niti za dejtonsku BiH, čak nisu ni za dobre međunacionalne i međuentitetske odnose.

"Ovo je potpuno destruktivan proces, čak i ako je u funkciji unutrašnje politike, što uvijek jeste kada je o njima reč", rekao je Pavić, dodajući da u SDA znaju da će ovo imati odjeka u Srpskoj i široj javnosti.

On smatra da je inicijativa SDA nihilistički politički potez koji ne može da donese ništa dobro i koji neće proizvesti ništa, čak i kada bi je Ustavni sud usvojio.

"To može da bude skretanje pažnje sa činjenice da još nisu konstituisane nove vlasti i nisu sprovedeni izborni rezultati, ni u Federaciji BiH, ni na nivou BiH, dok u Republici Srpskoj jesu. Ovo je na neki način skretanje pažnje sa te činjenice", rekao je Pavić.

Pavić ocjenjuje da ova inicijativa SDA, ne samo da uništava mogućnost nekog normalnog dijaloga, nego čak i dogovora o nekim minimalnim stvarima.

"Јer, kako da se dogovarate sa nekim ko osporava vaše postojanje? Ovde ima puno političkog, ovo jeste provokacija i verovatno nije došla samo iz mozgova SDA, pošto oni ništa ne rade na svoju ruku", kaže Pavić.

On ocjenjuje da efekat može da bude negativan i po unutrašnje odnose u BiH i po BiH kao takvu.

"Tek sada se pokazuje koliko je nemoguće uopšte razgovarati o bilo kakvoj funkcionalnoj državi BiH", poručio je Pavić.