X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/01/2019 |  11:00 ⇒ 14:54 | Izvor: SRNA

Bihać: U tuči povrijeđen migrant, pretresi u centru "Bira"

Јedno lice lakše je povrijeđeno u tuči migranata u neposrednoj blizini prihvatnog centra za migrante, u nekadašnjoj fabrici "Bira" u Bihaću, potvrdio je za Srnu portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedić.
Migranti u Bihaću - Foto: RTRS
Migranti u BihaćuFoto: RTRS

Šiljdedić je rekao da se incident dogodio sinoć i da je migrant iz Pakistana prijavio da ga je bez ikakvog povoda fizički napao veći broj  migranata koje ne poznaje.

Prema njegovim riječima, migrantu iz Pakistana nanesene su povrede na lijevoj nozi hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem.

"Lica su pobjegla, a povrijeđenom je ukazana medicinska pomoć i konstatovane lakše povrede", naveo je Šiljdedić i dodao da policija traga za počiniocima.

Šiljdedić je rekao da policija Unsko-sanskog kantona vrši periodične akcije i pretrese objekata u kojima su smješteni migranti i da je u toku pretres u migracionom centru "Bira".

"U pretresu objekta učestvuje  200 naših pripadnika radi pronalaženja predmeta pogodnih za nanošenje povreda i eventualno narkotičkih sredstava. O rezultatima aktivnosti više će se znati po završetku akcije", istakao je Šiljdedić.

On je napomenuo da je bezbjednosna situacija u Unsko-sanskom kantonu, kada je riječ o migrantima koji borave na ovom području, u posljednjih mjesec-dva povoljnija u odnosu na ljetni period.

Šiljdedić je naveo da je zabilježen manji broj krivičnih djela i incidenata i,  što je najbitnije, nema registrovanih teških krivičnih djela.

"U prošloj godini evidentirano je ukupno 77 krivičnih djela koja su počinili migranti. Od toga 15 krivičnih djela su prema njima, učinili državljani BiH. Јavni red i mir narušen je 42 puta. Evidentirano je više od 700 različitih manjih incidenata koji nemaju obilježje krivičnog djela, niti prekršaja, ali se mogu dovesti u vezu sa ovom situacijom", rekao je Šiljdedić.