latinica  ћирилица
28/01/2019 |  18:43 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Migranti otkriveni u Banjaluci

Policija je jutros na glavnoj željezničkoj stanici u Banjaluci zaustavila grupu od 32 migranta, koji su putovali vozom iz Bihaća u Sarajevo. Nakon provjere dokumenata, pet ih je upućeno na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima, a ostalima je dozvoljen nastavak kretanja. Odgovornost za migrantsku krizu isključivo je na institucijama BiH koje nisu na vrijeme reagovale, poručuju zvaničnici Srpske i dodaju da je potrebno što prije odgovoriti na nadolazeće izazove.

Migranti, koje je naša ekipa zatekla na Željezničkoj stanici u Banjaluci, kažu da nisu imali dovoljno novca za kartu do Sarajeva i da su zbog toga kupili karte za Banjaluku. Uglavnom su iz Indije, Pakistana i Bangladeša, od kuće su krenuli prije više od dva mjeseca, a krajnji cilj im je odlazak u neku od zemalja zapadne Evrope.

- Imali smo malo problema sa novcem, pa smo se zato zaustavili ovdje. Idemo za Sarajevo, jer u Bihaću nije dobar kamp, a nakon toga planiram da idem u Italiju - tvrdi Ahmed Hasan, migrant iz Pakistana.

Migrante su prvi uočili zaposleni na Željezničkoj stanici, nakon što su, oko 7.00 časova, prinudno morali da napuste voz. Odmah su, kažu, pozvali policiju.

- Federalna služba, koja prati taj voz, izbacila ih je, a kada smo htjeli da ih vratimo nazad, da idu dalje, oni nam nisu to dozvolili, jer nemaju karata. Oni nemaju novca, pa su izašli na stanicu u Banjaluci - priča Milenko Kicić, radnik obezbjeđenja Željezničke stanice Banjaluka.

U Policijskoj upravi Banjaluka kažu da je, u ovakvim situacijama, procedura jasna - legitimisali su migrante, i one, koji nisu imali validnu dokumentaciju, predali su u nadležnost Službe za poslove sa strancima.

- Pet migranata nije imalo potvrde o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil od strane Ministarstva bezbjednosti BiH, te su predati u dalji rad i nadležnost Službi za poslove sa strancima, terenskom centru Banjaluka. Migranti koji su imali uredno izdate potvrde su propraćeni prema odborenom smjeru kretanja - rekla je Marija Markanović, portparolka Policijske uprave Banjaluka.

Za eskalaciju migrantske krize odgovorne su institucije BiH, koje su potpuno zakazale na ovom problemu, poručuju zvaničnici Srpske, još jednom ponavljajući da Republika Srpska nema kapaciteta da ih zadrži.

- Evropska unija je zatvorila granice, imaćete sada situaciju da hiljade i hiljade, ili desetine hiljada migranata dolazi u BiH, a vi ne znate šta ćete s njima. Problem je zaista veliki, to niko ne spori, ali očekujem od institucija BiH da konačno počnu da rade svoj posao, umjesto što na dnevnom nivou komentarišu stvari koje nisu njihov posao - poručila je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, ističe da u najvećem problemu može biti BiH.

- To može biti veliki problem za BiH. Očekujem da se što prije formiraju institucije BiH, kako bismo se ozbiljnije počeli baviti ovim prblemom, jer ovako, kako se do sada radilo, gotovo da se niko time i ne bavi.

Iako je, zbog loših vremenskih uslova, trenutno smanjen priliv migranata u BiH, novi talas očekuje se dolaskom toplijih dana. Podsjećamo da je Službi za poslove sa strancima od januara do decembra prošle godine prijavljeno oko 24.000 migranata, koji su nezakonito prešli granicu, a namjeru da zatraži azil iskazalo ih je oko 22.500.