latinica  ћирилица
04/02/2019 |  18:40 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Neobičan primjer - razred sa tri vjeroučitelja

Iako su uvođenje vjeronauke, kao obaveznog izbornog predmeta u srednjoškolski program u Srpskoj, od ove školske godine pratili različiti stavovi, iz prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole stiže neobičan primjer. Razred Prvi četiri ima tri vjeroučitelja: pravoslavnog, islamskog i katoličkog. Đaci kažu da su, zahvaljujući vjeronauci, mnogo naučili o drugim vjerama, a profesori - da je interesantno i u zbornici, jer su dobili nove kolege.

Prvi četiri prijedorske Ugostiteljsko-ekonomske škole, kombinovan je razred u svakom smislu. Riječ je o kombinaciji odjeljenja konobara i kuvara, ali i razredu sa čak tri vjeroučitelja, pravoslavnog, islamskog i katoličkog. Iako je tako, đaci kažu da to ne pravi barijeru među njima, već upravo suprotno. Na časovima vjeronauke, osim o svojoj, uče i o vjeri prijatelja iz klupe, zbog čega se, kažu, više poštuju.

"U mom razredu imaju tri vjeroispovijesti, ja pohađam katoličku vjeroispovijest. Dosta sam naučila o drugim vjerama i jako je zanimljivo nešto drugo čuti novo", rekla je učenica Ugostiteljsko – ekonomske škole Prijedor Vera Matić.

"Čas je veoma zanimljiv i poučan, jer vjera nas ustvari prati kroz čitav život, što nam u srednjoj školi omogućava da naučimo nešto novo. Јednoistavno saznajemo nešto o drugim vjerama", dodala je učenica Milica Bojić.

Vjeroučitelji tvrde samo pravi vjernik poštovaće drugog i drugačijeg. Kažu, časovi vjeronauke ne razdvajaju srednjoškolce, već je to upravno ono što ih čini boljim ljudima.

"Nijedan vjeroučitelj neće ili vjeronauka neće djeci predavati ono znanje koje će ići na štetu drugih, dakle, uče se univerzalne vrijednosti koje oplemenjuju čovjeka i kao takve one utiču pozitivno na cjelokupna odjeljenja", istakao je vjeroučitelj Islamske vjeronauke efendija Mustafa Mušić.

"Zadivljen sam jer su ovo ipak ljudi intelektualci, par ekselans. Sigurno na vjeronauci neće naučiti ništa loše", kaže vjeroučitelj Katolične vjerounauke župnik Marko Vidović.

"Vjeronauka može tu da pomogne da se bolje upoznamo. Na svakom času vjeronauke dotičemo se tema iz drugih vjeroispovijesti, religija i tako. U svakom slučaju to je nešto što može učenicima pomoći u širem sagledavanju, opšte obrazovnom i humanističkom", naveo je vjeroučitelj Pravoslavne vjeronauke Dejan Kragulj.

U školi kažu, suživot je neminovan, a časovi vjeronauke doprinose boljem međusobnom razumijevanju. Profesori tvrde zanimljivo je i u zbornici.

"Zaista nismo imali nikakvih problema prilikom uvođenja vjeronauke. Svima nama je interesantno, mogu reći da je interesantno i nama u zbornici, dobili smo nove kolege, obogatili iskustva i jedni i drugi", izjavila je direktorka Ekonomske škole Prijedor Valentina Sovilj.

Vjeručitelji kažu da nijedan predmet ne nudi ono što nudi vjeronauka, a to je odgoj duše i da više treba da brine ono čemu djecu uče izvan školskih ustanova.