latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:21 ⇒ 10:27 | Autor: sputniknews.com

Odgovor Šojgua Americi: Kopneni "kalibri" i supersonične rakete

Kopnena varijanta kompleksa "kalibar" morskog baziranja sa krstarećom raketom dugog dometa trebalo bi da bude napravljena u periodu 2019/2020. godine, saopštio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. U istom periodu će biti napravljen i kopneni kompleks sa supersoničnom raketom dugog dometa.
Sergej Šojgu         (Foto:intermagazin.rs) -
Sergej Šojgu (Foto:intermagazin.rs)

- Generalštab je predstavio vrhovnom komandantu spisak događaja koje je on odobrio. Tokom 2019/2020. godine bi trebalo da napravimo kopnenu varijantu kompleksa "kalibar" morskog baziranja sa krstarećim raketama dugog dometa, koji se dobro pokazao u Siriji. U istom roku nam predstoji izgradnja raketnog kompleksa sa supersoničnom raketom velikog dometa - izjavio je Šojgu na sjednici Ministarstva odbrane. Prema riječima Šojgua, ove mere se realizuju pošto su SAD 2. februara izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

- U isto vrijeme oni aktivno rade na izgradnji raketa kopnenog baziranja dometa većeg od 500 kilometara, koji izlazi iz okvira dogovorenih ograničenja. U vezi s tim, predsjednik Rusije je dao zadatak ministarstvu odbrane da odgovore istom mjerom - rekao je Šojgu.

Prema riječima ministra, "korišćenje raketa morskog i vazdušnog baziranja na zemlji omogućiće da se značajno smanji rok proizvodnje novog raketnog oružja i troškovi".

- Osim toga, važno je povećati domet kopnenih raketnih kompleksa na kojima se trenutno radi - naglasio je on.