latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:22 ⇒ 10:28 | Autor: TANЈUG

Kontroverzni Uelbek u junu dolazi u Beograd

Kontroverzni francuski pisac, filmadžija i pjesnik Mišel Uelbek, koji je nedavno objavio svoj sedmi roman "Serotonin", biće gost festivala Krokodil, od 7. do 9. juna, potvrđeno je za Tanjug iz organizacije festivala.
Mišel Uelbek - Foto: TANЈUG
Mišel UelbekFoto: TANЈUG

Јedan od najkontroverznijih svjetskih pisaca prije nekoliko dana objavio roman "Serotonin", čiji je glavni junak nezadovoljni Francuz koji poseže za novim antidepresivom, zbog kojeg kreće u potragu za svojom prošlošću.

Uelbek u knjizi, koju će 1. marta u Srbiji objaviti kuća "Booka", kritikuje društvo u kojem "malog čovjeka", u ovom slučaju francuskog farmera, guta globalizacija. Knjiga sadrži i scene koje neodoljivo podsjećaju na proteste žutih prsluka iako je pisana prije njih.

Uelbek je diplomirao agronomiju i nakon fakulteta objavio najprije zbirku poezije, a zatim i biografiju H. P. Lavrakfta. Slijede romani "Proširenje područja borbe", "Elementarne čestice", "Platforma" i "Mogućnost ostrva" koji privlače veliku pažnju javnosti i kritike.

Uelbeka nazivaju mnogim imenima - rasista, ženomrzac, pisac pamfleta i pornografije, a bio je i na sudu zbog izazivanja rasne i vjerske mržnje. Oslobođen je optužbi, ali je nakon toga napustio Francusku i živi u Španiji.

Roman "Pokoravanje" Uelbek objavljuje 2015. godine, na dan kada se dogodio teroristički napad na časopis Šarli Ebdo. Bizarno, upravo je Uelbek bio na naslovnoj strani časopisa, a taj roman govori o alternativnoj budućnosti u kojoj islam vlada Francuskom.

"Krokodil" u nazivu je akronim na srpskom jeziku i znači "Književno regionalno okupljanje koje otklanja dosadu i letargiju".

Udruženje je posvećeno kreiranju književnih, kulturnih i društveno-političkih programa i sadržaja u cilju razvoja književne publike, kao i one zainteresovane za kulturu uopšte, promovisanju politike dijaloga, pomirenja i rekonstrukcije pokidanih kulturnih veza prevashodno na prostoru zapadnog Balkana, ali i produbljivanju uzajamnog razumijevanja, te prihvatanja različitosti na evropskom kontinentu i šire.

Festival je pokrenut 2009. godine i tradicionalno se održava na otvorenom platou ispred Muzeja istorije Јugoslavije.