latinica  ћирилица
05/02/2019 |  10:26 ⇒ 10:29 | Autor: SRNA

Do četvrtka neizvjesno da li će na Savjetu bezbjednosti biti Kosmet

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je da se do četvrtka, 7. februara, neće znati da li će se na sjednici Savjeta bezbjednosti UN raspravljati o Kosovu i Metohiji.
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com) -
Savjet bezbjednosti UN-a (Foto: https://pbs.twimg.com)

Stefanović je za TV Pink rekao da je neizvjesno da li će Srbija uspjeti u pokušaju da se ta tema uvrsti u dnevni red, jer određene zemalje, poput SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Poljske, smatraju da o tome ne treba raspravljati budući da je takozvano Kosovo za njih nezavisna država.

On je napomenuo da sve to dolazi u trenutku kada je samoproglašeno Kosovo potpuno blokirala pregovore uvođenjem taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i tako otežala mogućnost da se razgovara o normalizaciji života i za Srbe i za Albance.

Iako su na poteze samoproglašenog Kosova kritički reagovali i EU i SAD, Stefanović kaže da je to daleko od toga da se može reći da je Amerika promijenila stranu.

- I Albanci zaslužuju da bolje žive, ali neće moći sa vlašću koja je više zainteresovana za svoj opstanak nego da traži zajednička rješenja sa Srbijom da ti ljudi žive bolje, sigurnije i kvalitetnije - navodi Stefanović.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je izjavio da je još neizvjesno da li će Savjet bezbjednosti UN 7. februara raspravljati o Kosovu, jer su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Poljska bile žestoko protiv toga da se redovni tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN o Kosovu i Metohiji nađe na dnevnom redu sjednice.

Na sajtu Savjeta bezbjednosti UN objavljena je najava aktivnosti za danas, ali ne i za naredne dane.