latinica  ћирилица
05/02/2019 |  11:25 ⇒ 12:29 | Autor: RTRS

Da li će Trgovska gora biti odlagalište radioaktivnog otpada?

I dalje traje agonija mještana Dvora i Novog Grada o pitanju - da li će Trgovska gora biti odlagalište radioaktivnog otpada.

Novost je da su predstavnici Slovenije ponudili rješenje - zajedničku lokaciju u Vrbini u Sloveniji.

Hrvatskoj je ostavljen rok do septembra da se izjasni o ponuđenoj lokaciji u Vrbini. Bez obzira kako će ovo biti okončano, predstavnici opština Dvor i Novi Grad suprotstavljaju se odlaganju otpada na Trgovskoj gori.

- Postoje uvijek načini sve do toga dok se otpad ne bude dopremao na lokaciju koja bude određena - kaže Nikola Arbutina, načelnik opštine Dvor.

Do sada su u Novom Gradu i Dvoru građani i nevladine organizacije organizovale brojne proteste i potpisivanje peticija, u znak protivljenja da Trgovska gora bude odlagalište radioaktivnog otpada.

- Nadamo se da će imenovanjem novog Savjeta ministara jedno od prvih pitanja za zajedničku sjednicu Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH biti odlaganje radioaktivnog otpada. Mi kao lokalna zajednica obavjestićemo sve nadležene institucije na nivou BiH - napominje Bojan Lukač, zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

Predstavnici opština u slivu Une pokrenuli su inicijativu da ovo područje bude proglašeno parkom prirode. Odlučni su da očuvaju Unu i njenu okolinu. Kažu, bude li potrebno, arbitražu će tražiti od Međunarodnog suda pravde.