latinica  ћирилица
05/02/2019 |  12:00 ⇒ 12:38 | Autor: TANЈUG

Kocijančič: "Trepča" treba da bude dio sveobuhvatnog sporazuma

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič kaže da pitanje stausa Trepče treba da bude riješeno kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i naglašava "da sva otvorena pitanja između dvije strane treba da se riješe kroz finalizaciju dijaloga".
Maja Kocijančič -
Maja Kocijančič

Kocijančič je za Tanjug rekla da "EU kao posrednik u dijalogu ima za cilj da se kroz pravno obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine riješe sva otvorena pitanja između dvije strane jednom i zauvijek".

Portparolka Evropske komisije ponavlja da EU očekuje ukadanje prištinskih taksi i što brži nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da dijalog sa Prištinom može biti nastavljen samo kada se ukinu prištinske takse na robu iz centralne Srbije, ali i kada prestanu provokacije kakav je i zakon o statutu Trepče.

Parlament u Prištini je u subotu usvojio stutut Trepče koji predviđa registraciju nove kompanije u skladu sa zakonom iz 2016. godine, a kojim 80 odsto akcija kombinata pripada Prištini, a 20 odsto radnicima.

Priština je istovremeno još prije dvije godine odbacila mogućnost da se u okviru dijaloga u Briselu razgovara o pitanju Trepča, koju su oni proglasili "kosovskom imovinom" tvrdeći da je to "gotova stvar".