latinica  ћирилица
05/02/2019 |  13:19 | Autor: SRNA

Određen pritvor Milenku Gojgoloviću

Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Sud BiH odredio je pritvor osumnjičenom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva Milenku Gojgoloviću, saopšteno je danas iz Suda.
Tužilaštvo BiH uputilo je 2. februara prijedlog za određivanje pritvora, koji, prema donesenom rješenju Suda BiH, može trajati najduže jedan mjesec, računajući od dana hapšenja, odnosno do 1. marta ili do drugačije odluke Suda.

Rješenje o pritvoru doneseno je zbog opasnosti od bjekstva, kao i osnovane bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni uticati na krivični postupak uticajem na svjedoke.

Gojgolovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen 1992. na području Vlasenice, uhapsili su 2. februara na graničnom prelazu Karakaj pripadnici Granične policije BiH i Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

On je duži period boravio u inostranstvu i bio nedostupan pravosuđu BiH, a osumnjičen je da je u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske u ljeto 1992. u logoru Sušica, gdje su nezakonito bili zatvoreni civili bošnjačke nacionalnosti, počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja.