latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:42 ⇒ 06/02/2019 | 07:57 | Autor: RTRS

Višković: Derventa - uspješna opština

Premijer Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Derventa Milorad Simić ocijenili su danas da je ova lokalna zajednica jedna od najuspješnijih u Srpskoj jer ima više od 800 privrednih subjekata čiji je godišnji izvoz oko 340 miliona KM.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković boravio je u radnoj posjeti Derventi. Riječ je o opštini sa visokom stopom zaposlenih u kojoj je privreda izvozno orijentisana. Sa predstavnicima opštine Višković je razgovarao o poboljšanju putne komunikacije za lakši i brži prevoz robe. Problema ima i sa nedostatkom kvalifikovane radne snage.

Derventa ima više od 800 privrednih subjekata čiji godišnji izvoz prelazi 340 miliona maraka. Izvozi se uglavnom na evropsko tržište. Privrednici ukazuju na problem putne komunikacije ka Brodu i graničnom prelazu, koja im često pravi zastoje.

Milorad Simić, načelnik opštine Derventa, kaže da u dogledno vrijeme treba razmišljati o nekom obliku brze ceste prema Brodu i Doboju kako bi privrednici lakše i brže prevozili robu.

"Bili bismo srećni kada bismo brzu saobraćajnicu imali i prema Prnjavoru i dalje ka auto-putu. Na sastanku smo razgovarali i o pitanjima u vezi sa Geodetskom upravom jer se u Derventi traži kvadrat više, a imamo neke probleme koji se odnose na pitanja knjiženja zemljišta", dodao je Simić.

U pravcu Broda ka graničnom prelazu godišnje prođe preko 6.500 šlepera robe i problem putne komunikacije je realan, kaže premijer. Prednost treba dati rješavanju priključka na već izgrađen auto-put 9. januar.

"Derventa ima objektivan problem kada je riječ o saobraćajnicama, iako imaju blizinu auto-puta, a u narednom periodu biće izgrađena petlja kojom će biti omogućen izlazak na auto-put opštinama Stanari i Derventa. Planiraćemo i izgradnju brzog puta, a kada će to biti ne mogu precizirati", naveo je Višković.

U Derventi je zaposleno više od 6.700 lica i opština je sa najmanjom stopom nezaposlenosti u BiH. Odliv radnika nije zaobišao ni ovu lokalnu zajednicu. Namjera je Vlade, kaže Višković, da se pomogne kompanijama kako bi zadržali mlade ljude i da se u što kraćem roku dođe do prosječne plate od 1.000 KM.

Vlada Republike Srpske je od 2006. godine u opštinu Derventa uložila, po različitim osnovama, više od 71 milion maraka, dok je oko 35 miliona plasirano kroz kredite Investiciono-razvojne banke.

Višković je podsjetio da je Vlada Srpske u prošloj godini izdvojila 400.000 KM za proširenje zgrade obdaništa u Derventi za 500 metara kvadratnih, ali i obezbijedila sredstva za realizaciju još nekih projekata.

Povezane vijesti:

Višković: Kompanija "Mreža- netvork" ima perspektivu