latinica  ћирилица
05/02/2019 |  14:44 ⇒ 14:45 | Autor: SRNA

Podrška Ministarstva u digitalizaciji građe (FOTO)

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske podstiče i podržava Akademiju nauka i umjetnosti Republike Srpske /ANURS/ u projektima, a prije svega u digitalizaciji značajne građe kojom raspolaže, izjavio je danas resorni ministar Srđan Rajčević.
Srđan Rajčević u posjeti ANURS-u - Foto: Twitter
Srđan Rajčević u posjeti ANURS-uFoto: Twitter

"Moram da pohvalim rad na produkciji značajnog naučnoistraživačkog kapitala sa kojim je ANURS obogatila Srpsku i naše društvo i u tom smsilu sam dao nekoliko praktičnih savjeta za digitalizaciju njenih izdanja, a posebno Enciklopedije Republike Srpske kao kapitalnog projekta", rekao je Rajčević nakon razgovora sa predsjednikom Akademije Rajkom Kuzmanovićem i njegovim saradnicima.

On je dodao da je razgovarano o budućem položaju i ulozi koje ANURS ima u društvu, o budućoj viziji visokog obrazovanja u Srpskoj.

"Razgovarali smo i o većem angažmanu naše naučnoistraživačke zajednice, gdje ANURS ima posebnu ulogu kao krovna institucija koja podstiče naučnoistraživaku zajednicu u ulogama koje ima u svakom modernom društvu, a to je funkcija ekonomskog razvoja i očuvanja identiteta našeg naroda", naveo je Rajčević.

Kuzmanović je rekao da će Ministarstvo podržati ANURS u mnogim stvarima da bi ova institucija mogla u cjelini obavljati svoje obaveze, dodajući da je ministar pohvalio "ovu mladu instituciju koja ide koracima kao i druge naše velike akademije".

"Naročito smo istakli oblasti koje Akademija uspješno obavlja, prije svega, izdavačku djelatnost gdje smo do sada objavili više od 200 kapitalnih djela, što je velika produkacija, te održanih 90 naučnih skupova, kao i naš najvažniji projekat - Enciklopedija Republike Srpske", naveo je Kuzmanović.

On je istakao da ovo ministarstvo daje punu podršku nastavku tog projekta da bi se on završio dobijanjem šestotomne Enciklopedije.

"Mislim da nas sadašnje Ministarstvo snažno uvodi u 21. vijek, vijek učenog društva. Mi u Akademiji smo zadovoljni što ovo ministarstvo, koje je obnovljeno ne samo nazivom, već i kadrovima, u sebi sadrži i afirmaciju primijenjene nauke i određenih poslova u vezi sa visokim obrazovanjem", dodao je Kuzmanović.