latinica  ћирилица
05/02/2019 |  16:03 ⇒ 19:33 | Autor: B92

Izvještaj o Kosmetu dostavljen ambasadorima članica SB UN

Generalni sekretar UN Antonio Guteres zabrinut je zbog pojačanih tenzija između Beograda i Prištine, posebno na sjeveru Kosova.
Antonio Guteres - Foto: AFP
Antonio GuteresFoto: AFP

On je zbog toga pozvao lidere obje strane da se uzdrže od poteza koji bi mogli dodatno ugroziti stanje na terenu, prenio je RTS.

Dodaje se i da je nastavljena istraga o nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu, a održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti o Kosovu još je neizvjesno, zbog protivljenja zapadnih zemalja.

"Tenzije između Beograda i Prištine nastavile su da rastu i negativno utiču na mogućnost produktivnog dijaloga", navodi se u novom, tromjesečnom izvještaju, šefa UN o stanju na Kosovu.

Guteres je kao najveći problem u odnosima Beograda i Prištine naveo taksu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH koju su u novembru uvele kosovske vlasti.

Generalni sekretar UN je, istovremeno, upozorio lidere dvije strane da izbjegavaju poteze koji bi mogli voditi dodatnom dizanju tenzija, kao i da pomirljivim potezima traže način za napredak u dijalogu koji se vodi uz posredovanje Evropske unije.

Novi izvještaj šefa UN o Kosovu dostavljen je ambasadorima članica Savjeta bezbjednosti u trenutku kada još nije poznato da li će najmoćnije tijelo svjetske organizacije uopšte u februaru raspravljati o tom pitanju, pošto se održavanju posebne sjednice o Kosovu protivi čitav niz zapadnih država.

SAD, Velika Britanija i Francuska smatraju da, s obzirom na stanje na terenu, nema potrebe da se o Kosovu raspravlja četiri puta godišnje. Istovremeno, predstavnici kosovskih institucija, uz podršku Amerike i Britanije, u nekoliko su navrata zatražili da se preispita uloga UNMIK-a. Tim inicijativama se protive Rusija i Kina.

Guteres je, takođe, naveo da je taksa na proizvode iz Srbije i BiH uvedena neposredno pošto je propao pokušaj Kosova da obezbijedi članstvo u Interpolu.

Šef UN je istakao i da su ključni međunarodni činioci, poput Federike Mogerini i Јohanesa Hana, pozvali Prištinu da povuče odluku o taksama.

Ujedinjene nacije navode i da je su se u protekla tri mjeseca na Kosovo vratile 93 osobe, uključujući trideset dvoje Srba.

"Od 2000. godine, 28.111 raseljenih osoba (11.945 Srba, 7.577 Egipćana i Aškalija, 3.925 Roma, 1.875 Bošnjaka, 1.464 Goranaca, 1.281 Albanaca, 21 Crnogorac, 19 Turaka i četvoro Hrvata) je pronašlo trajno rješenje na Kosovu", navode Ujedinjene nacije, ističući da se širom Balkana nalazi još 69.627 raseljenih lica sa Kosova kojima je potrebna pomoć.

U dijelu koji se odnosi na aktivnosti EU na Kosovu, navodi se da je Specijalno tužilaštvo nastavilo istragu o "nehumanom tretmanu ljudi i ilegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu", kao i da su počela saslušanja bivših visokorangriranih pripadnika tzv. OVK.