latinica  ћирилица
05/02/2019 |  17:10 | Autor: SRNA

Predat zahtjev za vanrednu sjednicu Parlamenta Crne Gore

Socijaldemokratska partija predala je danas zahtjev da Skupština Crne Gore 21. februara održi vanredno zasjedanje u vezi sa navodima vlasnika "Atlas grupe" Duška Kneževića da je bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću dao kovertu sa 97.500 evra za lokalne izbore 2016. godine.
Skupština Crne Gore (Foto: Skupština CG) -
Skupština Crne Gore (Foto: Skupština CG)

Inicijativu je podržalo 28 opozicionih poslanika, čime su ispunjene norme za zakazivanje vanredne sjednice.

Za vanredno zasjedanje predloženi su zaključci da Skupština zatraži od nadležnih državnih organa da, cijeneći sistemske posljedice optužbi u slučaju "Koverta", prioritetno ispitaju navode i materijalne dokaze koje je javnosti predočio Knežević i o tome u najkraćem roku obavijeste parlament.

Ukoliko bi zaključci bili usvojeni, Skupština bi konstatovala i da su posljednja dešavanja u vezi sa ovom aferom, u kojoj učestvuje državni vrh, dodatno produbila nepovjerenje u izborni proces i nedvosmisleno pokazala da u ovom trenutku nema uslova za fer i slobodne izbore.

Podnosioci zahtjeva smatraju da nadležni organi, prije svega Tužilaštvo, treba javnosti da daju odgovore zbog čega se u slučajevima od nekoliko stotina evra postupalo ažurno i uz mjere lišavanja slobode, dok u slučajevima od više stotina hiljada evra, kada dokazi upućuju na nezakonite radnje predstavnika vlasti, takvo reagovanje izostaje.