latinica  ћирилица
05/02/2019 |  18:34 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Šeranić u posjeti bolnicama u Bijeljini i Zvorniku (FOTO)

Vlada Republike Srpske prošle godine uvela je materinski dodatak za nezaposlene majke, koji, uz ranije ustanovljena prava u oblasti dječije zaštite, Јavni fond za dječiju zaštitu redovno isplaćuje, rečeno je nakon posjete resornog ministra Alena Šeranića ovoj ustanovi. Nakon Fonda, Šeranić je obišao bijeljinsku bolnicu "Sveti Vračevi" i bolnicu u Zvorniku, gdje je razgovarao sa rukovodstvom ovih zdravstvenih institucija.

sOim ranije ustanovljenih prava iz oblasti dječije zaštite, od početka prošle godine, u Republici Srpskoj redovno se isplaćuje materinski dodatak za nezaposlene majke, zbog čega su skoro udvostručena sredstva koja se izdvajaju na ime dječije zaštite, podsjetio je direktor Јavnog fonda dječije zaštite Republike Srpske Nedeljko Јović.

"Sa uvođenjem materinskog dodatka kao izmijenjenog prava, taj budžet je povećan na 78.600.000 KM. Rebalansom je on smanjen na 76.600.000 jer smo uspjeli da sva ta prava isplatimo redovno i da uštedimo ta dva miliona za prošlu godinu. U ovoj godini", rekao je Јović.

Ministar Šeranić istakao je da je Fond u prošloj godini ostvario odlične rezultate. Pohvalio je projekat "Socijalizacije djece Republike Srpske" i dodao da se sada otvara prostor za nove programe vršnjačke edukacije i druženja kroz kampove za specifične grupe oboljele djece i najtalentovaniju djecu u Republici.

Šeranić i Јović

"U prethodnom periodu sam imao priliku da razgovaram sa predstavnicima udruženja djece oboljele od dijabetesa i roditeljima djece oboljele od malignih oboljenja. Tu se stvara prostor da se pomogne u liječenju te djece kroz Fond dječije zaštite - a to su kampovi gdje vršnjačka edukacija može da pomogne ne samo ovoj djeci već i njihovim roditeljima", rekao je Šeranić.

Nakon posjete Fondu dječije zaštite ministar je obišao bijeljinsku i bolnicu u Zvorniku, te naglasio da su ove ustanove važan segment zdravstvenog sistema Srpske.

"Utvrdili smo značaj iskorištenosti sofisticirane zdravstvene opreme i načina njenog održavanja. U narednom periodu ćemo u Ministarstvu, a zajedno sa bolnicama morati da definišemo plan zdravstvenih usluga koje bi trebalo pružati u skladu sa demografsko-epidemiološkom slikom unutar Srpske", naglasio je Šeranić.

Ove dvije bolnice pružaju usluge za preko 250.000 osiguranika gradova Bijeljine i Zvornika, te opština u sjeveroistočnom i istočnom dijelu Republike Srpske. Pacijenti u Bijeljini se već godinama liječe u savremenom objektu, dok je u Zvorniku u toku izgradnja novog objekta.

Šeranić i Popović

"Gradnjom novog bloka, bolnica Zvornik dobila značajan medicinski objekat koji će moći da pruža adekvatne zdravstvene usluge svim pacijentima iz regije Birač i šire", istakao je direktor zvorničke Opšte bolnice Ivan Popović.

"U planu je razvoj vaskularne hirurgije, a razgovarali smo i o otvaranju psihijatrijskog odjeljenja, palijativnoj njezi, ali sve su to stvari koje ne mogu odmah da se riješe", rekao je direktor ЈZU bolnica “Sveti Vračevi“ u Bijeljini Siniša Maksimović.

Ministarstvo zdravlja podržaće i uvođenje novih procedura, te primjenjivanje novih metoda liječenja kako bi se poboljšao nivo zdravstvene zaštite.