latinica  ћирилица
05/02/2019 |  19:06 ⇒ 06/02/2019 | 08:45 | Autor: RTRS

Stranke ljevice iz FBiH biće opozicija na federalnom i bh. nivou

Stranke ljevice iz Federacije BiH djelovaće kao opozicija na federalnom i bh nivou. To je poručeno nakon zajedničkog sastanka rukovodstva SDP-a BiH, Demokratske fronte i Naše stranke. Sada se postavlja pitanje ko će iz Federacije biti partner SNSD-u, koji će sa koalicinim partnerima DNS-om i SP, participariti u vlasti na nivou BiH. Istovremeno i dalje je otvoren poziv i ostalim strankama za zajedničkim nastupom u Sarajevu.

Takozvani bh. blok koje čine stranke građanske orijentacije, nakon niza unutrašnjih turbulencija i podjela u članstvu, ipak je odbacio mogućnost ulaska u vlast sa, kako kažu, nacionalnim strankama. Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH kaže da su donijeli odluku da ostanu opozicija na federalnom i državnom nivou.

Da li najava da će biti opozicija na federalnom nivou znači da će se povući iz većine u Predstavničkom doma federalnog parlamenta na čijem čelu je nedavno izabrani SDP-ov Elvir Karajbić, lideri ljevice nisu objasnili.

Željko Komšić, predsjednik DF-a kaže da nema miješanja - ili su, kako kaže, opozicija ili ulaze u vlast. Ovaj put ostaju u opoziciji.

Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke je kategoričan i kaže da su oni rekli ne nacionalnim strankama.

Njihovo Ne i ne znači veliku prepreku za formiranje vlasti na bh nivou. I bez njihovih 10 poslanika moguće je okupiti dovoljan broj iz Federacije a to su SDA, HDZ BiH i stranke tzv. centra da sa pobjedničkim strankama iz Srpske naprave komotnu većinu za bh. nivo. Iz Srpske ponavljaju da ne idu u koaliciju već čekaju rasplet u Federaciji, a zbog turbulentinih događaja koji predstoje pozivaju da se napravi jaka reprezentacija Srpske u Sarajevu.

"Mislim da je važno da budemo okupljeni. Mi smo odgovrna partija za Srpsku i narod u cjelini, žrtvujući neke svoje unutarstranačke interese za široko okupljenje. Vrijeme koje dolazi će pokazati kako treba ići dalje", ističe predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

SDS je na posljednjoj sjednici Glavnog odbora zauzeo stav da je spreman da razgovara sa ostalim parlamentarnim strankama iz Srpske o vlasti na nivou BiH. Njen predsjednik, Vukota Govedarica, očekujemo da će ova stranka dobiti zvaničan poziv od SNSD-a.

U bh. bloku napadno ističu da neće u koalicije sa nacionalnim strankama, a istovremeno članice tog bloka snažno promovišu tzv. građansku državu na principu 50 % plus jedan glas, koji na kraju obesmišljava Republiku Srpsku.