latinica  ћирилица
07/02/2019 |  07:53 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Delegacija Republike Srpske u posjeti Stejt Departmentu (FOTO)

Delegacija Republike Srpske, koju je predvodio pomoćnik ministra za energetiku u Vladi Republike Srpske Milan Baštinac, a u čijem sastavu je bio i v.d. izvršni direktor za ekonomsko – finansijska pitanja u Elektroprivredi Republike Srpske Darko Milunović, boravi u Vašingtonu, u zvaničnoj posjeti Stejt Departmentu i Svjetskoj banci.
Delegacija iz Republike Srpske u posjeti Stejt Departmentu - Foto: RTRS
Delegacija iz Republike Srpske u posjeti Stejt DepartmentuFoto: RTRS

U Stejt Departmentu primili su ih Ketlin Larkin iz deska za BiH i Kolin Kliri, Direktor za energetsku diplomatiju za Evropu u Stejt Departmentu.

Baštinac i Milunović su upoznali američke zvaničnike o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i o aktivnostima Vlade Republike Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu u cilju usaglašavanja legislative sa Trećim Energetskim paketom.

Delegacija Srpske u posjeti Stejt departmentu (Foto: RTRS)

Imajući u vidu da Republika Srpska ima značajan energetski potencijal, ovom prilikom prezentovani su projekti, u cilju privlačenja američkih investicija. Na sastanku su posebno naglašeni budući razvojni planovi Elektroprivrede Republike Srpske i mogućnosti investiranja u projekte zelene energije.

Baštinac je informisao direktora Klirija da je Vlada Republike Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom  New Generation Power iz Cikaga o razvoju projekta Reverzibilne elektrane Buk Bijela kapaciteta 600 MW i investicione vrijednosti 370 miliona evra. On je američke zvanicnike upoznao i sa tim da će se delegacija Republike Srpske u sklopu posjete SAD sastati i sa investitorom, predstavnicima Svjetske banke i Njujorške berze, koji su izrazili interes za finansiranje pomenutog projekta.

Delegacija Srpske u posjeti Stejt Departmentu (Foto: RTRS)

Govoreći o opredjeljenju Elektroprivrede Republike Srpske, Milunović je posebno naglasio proces reorganizacije ERS-a u skladu sa Trećim energetskim paketom, koja treba da omogući bolje pozicioniranje kompanije u regionu i konkurentniji rad na otvorenom tržištu.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo sastankom i spremnošću Vlade Republike Srpske i Elektroprivrede da ih informiše o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru.