latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:02 | Autor: SRNA

Nova svjedočenja o ubistvu vojnika ЈNA u Sarajevu

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 24. januara, bivši pripadnik Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Zoran Čegar rekao je da je nakon ubistva pripadnika ЈNA ispred Doma policije na "kockama" vidio krv, komade lobanje, mozak i kosu, te cisternu komunalne službe koja je prala ulicu.

"Vidio sam i tijela ispred kamiona. Na ulici su bili neki nepoznati ljudi, te pripadnici Јukine jedinice i naših specijalaca. Rekli su mi da je Miro Žmiro doveo neke iz Novog Grada, da im je pukla guma na vozilu i da ih je Herenda ubio. Mislim da sam tada vidio i njih dvojicu", ispričao je Čegar.

On je dodao da je uveče vidio Јuku Prazinu ispred Doma koji mu je rekao da je tijela vozio na Darivu, ispod kovačnice, da su ih polili naftom, zapalili i zakopali.

Za optuženog Nermina Uzunovića, zvanog Šok, kojeg je poznavao od ranije, Čegar je rekao da je bio pripadnik Јukine jedinice, ali da nije siguran da je on na Darivi palio tijela ubijenih vojnika.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.