latinica  ћирилица
07/02/2019 |  08:33 | Autor: SRNA

Abe: Korak po korak ka rješenju spora sa Moskvom

Premijer Јapana Šinzo Abe obećao je da će se kretati "korak po korak" ka pronalaženju rješenja za spor sa Rusijom u vezi sa Kurilskim ostrvima.

On je rekao da nije lako riješiti pitanje za koje rješenje nije pronađeno 73 godine nakon Drugog svjetskog rata, ali je naglasio da se ono mora riješiti.

Јapanski premijer podsjetio je da su, nakon njegove posjete Moskvi prošlog mjeseca, ministri spoljnih poslova dvije zemlje dobili zadatak da u toku ovog mjeseca održe sastanak kako bi razgovarali o mirovnom sporazumu.

Abe je istakao da očekuje da će se sa Putinom ponovo sastati u junu, tokom samita "Grupe 20" koji će se održati u Osaki.

Premijer Јapana napomenuo je da bi državljani Јapana trebalo da sarađuju sa vlastima, kako bi se ostvario napredak u mirovnim pregovorima sa Rusijom, i kako bi Јapanci bili više zainteresovani za to pitanje i kako bi ga bolje razumjeli.

Abe kaže da Tokio namjerava da potpiše sporazum sa Moskvom nakon što se pronađe rješenje za spor Јapana i Rusije u vezi sa teritorijom, javio je TASS.

"Јapan će nastaviti da unapređuje zajednički rad u pronalaženju rješenja koje je prihvatljivo za obje strane", dodao je premijer Јapana.

Rusija i Јapan decenijama pregovaraju u vezi sa mirovnim sporazumom, a pregovore otežava spor u vezi sa ostrvima Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomaj, na koja Tokio polaže pravo, a koja su nakon rata postala dio Sovjetskog Saveza.