latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:19 ⇒ 11:01 | Autor: SRNA

Drljača: Na proljeće još više problema sa migrantima

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da su realna očekivanja da će na proljeće problem migrantske krize biti još izraženiji.
Miroslav Drljača - Foto: SRNA
Miroslav DrljačaFoto: SRNA

Drljača je rekao Srni da se situacija sa migrantima stalno prati jer se opština Novi Grad nalazi na putu prema Bihaću, gdje je jedan od migrantskih centara.

"Problem nije riješen, broj migranata raste. Granice EU su zatvorene i praktično im nije dozvoljen legalan ulazak, zato se bojim da ćemo imati i više problema", rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, prisustvo migranata utiče i na bezbjednosnu situaciju na području opštine Novi Grad.

"Naša je obaveza da obezbijedimo njihov prolazak. Naravno, stanovnici naše opštine ne smiju da budu ugroženi ili, po bilo kom osnovu, oštećeni. Svjedoci smo da dolazi do sukoba i između migranata i uvijek postoji rizik", naveo je Drljača.

On kaže da opštinska uprava i Forum za bezbjednost u saradnji sa Policijskom stanicom Novi Grad redovno prate situaciju.

"Nećemo dozvoliti da dođe do ekscesa po cijenu da donesemo odluku da migrantima zabranimo ulazak na teritoriju opštine Novi Grad", kaže Drljača.

On je ranije rekao da opština Novi Grad nema kapacitete za smještaj migranata.

Prema podacima iz Policijske stanice Novi Grad, prošle godine je kontrolisano ukupno 188 migranata, od kojih je 38 imalo potvrde o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azil, 78 zahtjeve kojima je istekao rok, a 72 su bila bez ikakvog dokumenta.

Policija je služebnicima Granične policije predala 111 migranata.

Na području opštine Novi Grad prošle godine su migranti počinili dva krivična djela, krađa i narušavanje nepovredivosti stana, a oba djela su rasvijetljena i protiv počinilaca je podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu.

Policija iz Novog Grada je u petak, 1. februara, u automobilu sa prikolicom kojim je upravljalo lice iz Bihaća otkrila 18 migranata.

Protiv lica čiji su inicijali A.R /37/ iz Bihaća policija je podnijela izvještaj tužilaštvu zbog krivičnog djela krijumčarenje ljudi, a migrante je preuzeo Terenski centar Službe za poslove sa strancima.