latinica  ћирилица
07/02/2019 |  09:19 ⇒ 10:34 | Autor: RTRS

Otkazan nastavak suđenja za zločine nad Srbima u selu Čemerno

Suđenje bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH za zločine nad srpskim civilima u selu Čemerno 10. juna 1992. godine, zakazano za danas u Sudu BiH otkazano je.
Suđenje za zločine u selu Čemerno kod Ilijaša - Foto: RTRS
Suđenje za zločine u selu Čemerno kod IlijašaFoto: RTRS

Nisu saopšteni razlozi otkazivanja nastavka suđenja koje će biti nastavljeno 21. februara.

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine, zajedno sa drugim njima poznatim licima, svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Optužen je i Nehru Ganić, u svojstvu komandanta Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane Breza, da, iako je znao ili mogao znati da njegovi podređeni spremaju napad na Čemerno, nije spriječio ovo krivično djelo, odnosno nije kaznio izvršioce.