latinica  ћирилица
07/02/2019 |  11:54 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Sankcije Damasku i Teheranu su ekonomski terorizam

Sankcije SAD Siriji i Iranu predstavljaju ekonomski terorizam, izjavio je zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.
Sergej Rjabkov (foto: © Sputnik/ Valeriy Melnikov) -
Sergej Rjabkov (foto: © Sputnik/ Valeriy Melnikov)

On je novinarima rekao da će se nastaviti uspon u odnosima Rusije i Sirije i da se ni SAD niti bilo ko drugi u to neće miješati.

Rjabkov je istakao da će Moskva i Teheran da unaprijede načine odbrane ekonomije od sankcija SAD i da postoje načini da se minimalizuju posljedice sankcija i da se ti načini mogu i unaprijediti, javio je "Sputnjik".

"Moramo da završimo proces tranzicije ekonomske interakcije u nacionalnoj valuti, jer je to najbolji način da se zaštitimo od američke zloupotrebe uloge dolara", naglasio je Rjabkov.

Izjave Rjabkova uslijedile su samo dan nakon što je Senat SAD glasao za proširenje ekonomskih sankcija Siriji, kao i za osudu američkog predsjednika Donalda Trampa zbog saopštenja o potpunom povlačenju američke vojske iz te zemlje.

U novembru je na snagu stupio drugi talas sankcija Teheranu, nakon povlačenja SAD iz sporazuma o nuklearnom programu Irana u maju 2018. godine.

Cilj sankcija Iranu je vršenje maksimalnog pritiska na Teheran da započne pregovore o novom sporazumu o nuklearnom programu.