latinica  ћирилица
07/02/2019 |  12:02 ⇒ 12:50 | Autor: SRNA

Trajanje stečajnog postupka skraćeno sa 54 na 13 mjeseci

Zakon o stečaju u Republici Srpskoj, od stupanja na snagu do kraja prošle godine, donio je mnogo više od očekivanih rezultata i značajno doprinio privrednom rastu u Srpskoj, očuvanju postojećih radnih mjesta, a nerijetko i otvaranju novih.

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec izjavio je Srni da se Zakonom o stečaju u Republici Srpskoj prvenstveno željela obezbijediti bolja zaštitu prava radnika i da se u tome uspjelo.

- Rezultati pokazuju koliko je nova regulativa pomogla u skraćenju samih stečajnih postupaka - istakao je on.

Zec je naveo da se poboljšanje rezultata može očekivati i nakon što se usvoji zakon o likvidacionom postupku koji je nedavno usvojen na Vladi.

Mogućnost restrukturisanja preduzeća, kao jedna od glavnih promjena u novom zakonu, otvorila je mnogim kompanijama u Republici Srpskoj mogućnost "liječenja", "ozdravljenja" i nastavka rada.

Od marta 2016. godine, kada je usvojen novi zakon, do kraja prošle godine rješena su 144 stečajna slučaja, rezultati su "Programa Rješavanja pitanja dugova i prestanka poslovanja u BiH" kojeg provodi IFC, dio Grupacije Svjetske banke uz podršku Ambasade Švajcarske u BiH.

Prema ovim podacima, trajanje stečajnog postupka u prosjeku je smanjeno za nevjerovatnih 415 odsto, sa 54 na 13 mjeseci, za preduzeća koja su imala imovinu.

Zahvaljujući mogućnosti restrukturisanja kompanija, sačuvano je gotovo 600 radnih mjesta, a broj rješenih predmeta porastao za 329 odsto.

Na sjednici održanoj 31. januara, Vlada Republike Srpske usvojila je nacrt Zakona o likvidacionom postupku, te ga uputila u dalju proceduru.