latinica  ћирилица
07/02/2019 |  14:41 ⇒ 14:48 | Autor: RTRS

Akcija "Pečat": Uhapšeno devet lica zbog falsifikovanja diploma

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili su devet lica u okviru akcije "Pečat" zbog postojanja osnova sumnje da su falsifikovali diplome i svjedočanstva.
SIPA - Foto: ilustracija
SIPAFoto: ilustracija

"Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu, u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih časova provode operativnu akciju kodnog naziva `Pečat` u okviru koje je slobode lišeno devet lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo Udruživanje radi činjenja krivičnih djela iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom Krivotvorenje isprave iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH Saučesništvo", saopšteno je iz SIPA.

Izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Novog Grada, Kozarske Dubice, Prijedora, Banjaluke i Brčko distrikta. Privremeno je oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

"Nakon izvršene kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene", navedeno je u saopštenju.